Wat gaat er allemaal je huis in en uit?

De ondergrond zit vol kabels en leidingen. Deze zijn onmisbaar, want zonder die kabels en leidingen heb je geen warm huis, geen stromend water en geen elektriciteit. We willen kunnen vertrouwen dat ze het blijven doen en daarom willen we graag weten hoe het werkt.

In een serie webinars gaven we een beeld van wat er allemaal je huis in- en uit stroomt aan elektrici-teit, warmte, telecom, riool en water.​ Elke aflevering maakt duidelijk wat er speelt in de betreffende sector en hoe de doorontwikkeling van geo-basisregistraties praktisch  voordelen oplevert

Deel 1: Elektriciteit

In het eerste deel van deze serie gingen we in op elektriciteit. Rene van der Valk (Stedin) nam ons mee in de huidige situatie en in de grote stap voorwaarts die hierin wordt gemaakt: meetdata direct vanuit de sleuf digitaliseren en opwerken tot revisie-informatie. Flip van der Valk (The People Group) werkt aan dit soort oplossingen. Hij gaf in deze sessie een overzicht en uitleg over de relatie met de geobasisgegevens en het werk dat The People Group doet voor klanten, waaronder Stedin.

In deze DiS Online sessie heeft DiS Geo met Stedin en The People Group in beeld gebracht welke data uit het fundament van geobasisgegevens hierbij een rol speelt en welke data daar op bouwt.

Wil je deze sessie terugkijken? Dat kan via het DiS Geo YouTube-kanaal.

Deel 2: Warmte

Berend Doedens werkt bij Heijmans Infra waar wordt geïnvesteerd in het aanleggen van stadwarmtenetten om de energietransitie mogelijk te maken. Samen met Flip van der Valk (The People Group) komen zij tot innovatieve oplossingen om met samenhangend gebruik van geodata tijd en geld te besparen. Zo komen zij sneller en beter tot plannen en ramingen om stadswarmtenetten in te passen in de bestaande omgeving.

In deze DiS Online sessie heeft DiS Geo met Heijmans Infra en TPG in beeld gebracht hoe geodata wordt gebruikt als essentiële versneller van het werk.

Heb je de sessie gemist? Kijk deze dan terug via het DiS Geo YouTube-kanaal.

Deel 3: Telecom

VodafoneZiggo gebruikt de adresgegevens uit de BAG voor de telecom-aansluitingen die ze aanlegt en beheert. Deze aanpak sluit aan op het fundament dat we met alle partners binnen DiS Geo doorontwikkelen. VodafoneZiggo levert ook aansluitingen op locaties die lang niet altijd een adres hebben, zoals transformatorhuisjes, spoorwegovergangen en lantaarnpalen. En een bedrijfsverzamelgebouw heeft soms één adres, maar tientallen aansluitingen op telecommunicatie. Daarom hanteert VodafoneZiggo een eigen “aansluitadres”-registratie om te zorgen dat miljoenen Nederlanders op de digitale snelweg kunnen.

De uitdagingen die dat met zich meebrengt zijn in deze sessie besproken. Jan Dreteler (VodafoneZiggo) nam iedereen mee in de situatie en de deelnemers deden actief mee. Bart-Jan de Leuw (DiS Geo) begeleidde de interactie en schetste vooraf het kader.

Heb je de sessie gemist? Kijk deze dan terug via het DiS Geo YouTube-kanaal.

Deel 4: Riool

We keken ook naar water dat je huis uit stroomt: regenwater en afvalwater. Daarbij komen integrale vraagstukken uit de rioleringswereld aan bod.

Onze eerste spreker, Frank Wattenberg, is stelselregisseur bij de gemeente Nijmegen. Hij vertelt over het speelveld en de maatschappelijke rol van de gemeente bij het beheren van de openbare ruimte. Er komt heel wat kijken bij het beheren van de stelsels die water afvoeren. De uitdaging voor Frank is om veel toegevoegde waarde te bereiken als we riolering vervangen. Hij combineert verschillende werkzaamheden om in één keer waarde toe te voegen op verschillende terreinen. Dit vraagt om een integrale aanpak en goede samenwerking tussen alle disciplines.

Op regionaal en landelijk niveau willen we zo’n aanpak voor iedereen mogelijk maken. Dat kan onder andere door de terminologie en de data te standaardiseren. Zo kan bijvoorbeeld gemeente Arnhem de aanpak van gemeente Nijmegen ook toepassen. Eric Oosterom vertelt over de faciliterende rol van Stichting RIONED. Centraal daarbij staat de sectorale uitbreiding op de geobasisdata met het Gegevenswoordenboek Stedelijk Water (GWSW) en de toepassingen die daardoor mogelijk worden in combinatie met bijvoorbeeld de BGT. Welke mogelijkheden dit oplevert voor de gemeenten en het hoogheemraadschap in regio Delfland laat Siebrand van der Hoeven zien in een demo van de BGT-inlooptabel.

Aan het eind is er zoals altijd ruimte voor interactie en gesprek. Wat zie je in jouw omgeving voor voordelen en mogelijkheden?

De sessie is terug te kijken via het DisGeo YouTube-kanaal.

Deel 5: Water

Waterleidingen zijn (nog) geen onderdeel van de basisregistraties, maar er zijn flinke stappen gezet in het standaardiseren van leidingdata. Paul van Betten vertelt hoe hij bij Brabant Water na een reorganisatie tot één manier van aanleveren en delen van revisiegegevens met aannemers wil komen. Wat uiteindelijk leidt tot uniformiteit binnen Brabant Water en voor aannemers die aan meerdere waterbedrijven diensten leveren. Dit kan informatie- en kwaliteitsverlies voorkomen in de keten bij het plannen en doorvoeren van aanpassingen in het netwerk.

Als er veel handmatige handelingen nodig zijn om de data voor alle gebruikers beschikbaar te houden, kan die beheerlast worden verminderd door data op één plek te bewaren. Ramon Janssen van Evides legt uit hoe de reis naar een systeemlandschap met (topologische) regels op één plek werkt, en welke lessons learned daarbij naar boven komen.

In antwoord op de maatschappelijke vraagstukken zoals droogte is steeds meer goede actuele data nodig voor de juiste informatie in de watersector. Verschillende waterbedrijven zetten stappen om processen en data te standaardiseren en hier ook bij het inwinnen al rekening mee te houden. Ramon vertelt over lopende verbeteringen die worden onderzocht.

Frank Kosterman geeft een blik onder de motorkap hoe de geodata uit de basisregistraties zoals BAG en BGT wordt gebruikt in combinatie met de bedrijfsgeodata van de waterbedrijven.

Al deze oplossingen dragen bij aan gestroomlijnde informatievoorziening in de watersector. Met de deelnemers zoeken we de interactie op en bespreken we toepassingen en mogelijkheden voor de toekomst.

De sessie is terug te kijken via het DisGeo YouTube-kanaal.

 
 
 
Cookie-instellingen