We willen met elkaar veel op hetzelfde stukje Nederland. Het wordt daarom steeds belangrijker te bepalen hoe we met ruimte omgaan. Datagedreven werken is hierbij cruciaal. Het belang van geo-informatie voor diverse overheidsactiviteiten in deze ruimte vraagt om coördinatie op dit onderwerp. Daarom is er het Beraad voor Geo-informatie (GI-beraad). Dit beraad adviseert de minister van VRO, overige ministers en overheidsorganen over de strategische onderwerpen op het gebied van de geo-informatie in de publieke sector in Nederland.
Taken van het GI-beraad zijn vastgelegd in het instellingsbesluit GI-beraad:
- Het beraad adviseert over en stelt kaders voor:
- de organisatie van de coördinatie
- de infrastructuur en voorwaarden voor ontsluiting
- het stimuleren van gebruik
- het stimuleren van standaardisatie van de geo-informatie
- Het beraad adviseert over mogelijke Nederlandse standpunten in internationaal verband en implementatie van Europese richtlijnen die het onderwerp van geo-informatie in Nederland raken.
- Het beraad richt programma’s en projecten in om de geo-informatie in Nederland te verbeteren. En laat die uitvoeren.
Jaarlijks brengt het GI-beraad via een strategische agenda een advies uit aan de minister over de onderwerpen die de komende jaren aan de orde zullen komen op het gebied van de geo-informatie in Nederland. Ook geeft het GI-beraad opdracht deze agenda uit te voeren. Het GI-beraad brengt regelmatig verslag uit van de werkzaamheden.
Leden van het beraad
Deelnemers aan het Beraad zijn:
- De departementen VRO, BZK, Defensie, EZK, IenW en LNV
- De koepelorganisaties VNG, IPO en UvW
- De uitvoeringsorganisaties die leverancier zijn van ruimtelijke informatie: Kadaster, TNO, Rijkswaterstaat, RIVM, CBS, Netherlands Space Office en Geonovum.