12 december: 3D-ontwikkelingen bij het Kadaster

Afgelopen jaar is bij het Kadaster flink aan de weg van de 3D-ontwikkelingen getimmerd. In een ZoNline van 12 december laat Kadaster graag zien wat er al is opgeleverd, en nog gaat komen.

Voor het werken aan maatschappelijke opgaven in Nederland is goed inzicht in de effecten van bepaalde maatregelen nodig. Gesprekken hierover verlopen makkelijker door de boven- en ondergrond in 3D te visualiseren. Daarom vindt ook ons programma Zicht op Nederland – Datafundament (ZoN-DF) een laagdrempelige 3D viewer belangrijk. Het Kadaster werkt daaraan in het programma 3D Basismodel Fysieke Leefomgeving.

Een van de eerste stappen was te zorgen voor een 3D bestand dat makkelijker te gebruiken is voor een breed publiek. Het huidige 3D Basisbestand van heel Nederland is geschikt gemaakt om te gebruiken in online 3D-kaartviewers. Het is opgedeeld in vierkante tegels: 3D Tiles. Dit is een efficiënte manier om gebouwen en terreinen in 3D te visualiseren. Hiermee is een snelle afhandeling mogelijk van (bijvoorbeeld parallelle) bevragingen. Voor een gestandaardiseerde manier van bevragen is ervoor gekozen om een API in te richten waarin de 3D Tiles inclusief metadata te vinden zijn.

Ontwikkelingen

Richard Witmer en collega’s van Kadaster laten zien wat er is opgeleverd en hoe je het al kunt gebruiken. Net zoals bij de 2D datasets kun je de 3D Tiles ook bekijken in een viewer van PDOK. Hiervoor is de PDOK 3D-Viewer ingericht waarmee de 3D Tiles (data) bekeken kunnen worden. Ze zullen ook ingaan op de 3D-ontwikkelingen bij het Kadaster, en welke producten en diensten daarbij beschikbaar komen.

Denk mee en geef je mening!

Vanuit het Kadaster en Zicht op Nederland – Datafundament willen we graag weten hoe we je goed kunnen betrekken en informeren over 3D-initatieven. Via dit formulier kun je feedback geven op de PDOK 3D Viewer en de 3D Basisvoorziening. Wil je meedenken over 3D-initatieven? Laat dan een reactie achter via dit formulier. We stellen je input zeer op prijs.

Terugkijken

Documenten

Links

 
 
 
Cookie-instellingen