BAG-gegevens nog breder ingezet

30-04-2024

De BAG wordt steeds beter gebruikt en breder ingezet. Dat blijkt bijvoorbeeld uit gebruikscijfers in de Jaarrapportage BAG, waarin staat dat het gebruik van de BAG sinds vorig jaar is gestegen met 31% naar 4,6 miljard bevragingen. Maar ook in het administratieve domein is er nieuws.

In een voortgangsbrief van de Staatssecretaris van Financiƫn is aangegeven dat de definitie van zelfstandige woningen voor de huurtoeslag voortaan gebaseerd wordt op verblijfsobjecten uit de BAG. Daarmee verbetert de uitvoering van de huurtoeslag.

Iedereen gebruikt heel vaak BAG-gegevens, vaak zonder dat je het weet. Denk aan navigatie-apps, inschrijving bij de gemeente bij een verhuizing en als je een vergunning aanvraagt via het Omgevingsloket. Ook de postcode verwijst direct naar een BAG-object, wat weer wordt gebruikt in bijvoorbeeld een formulier van een webwinkel. Die vult automatisch je adres in op basis van postcode en huisnummer.

Belastingdienst

In sommige gevallen wordt nog niet op de BAG aangesloten, terwijl dat wel logischer en beter zou zijn. Zo baseerde belastingdienst de huurtoeslag voorheen op de eigen administratie over zelfstandige eenheden. Nu de BAG 2.0 is afgerond, zijn er strakkere definities over objecten gekomen, bijvoorbeeld over de aanwezigheid van een badkamer. Vanaf 1 maart zijn woningen zonder eigen wasgelegenheid geen zelfstandige wooneenheden meer.

Zie ook

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen