Kantorendata Locatus rijker door gebruik BAG-gegevens

23-01-2024

Om te bepalen of een kantoorlocatie interessant is voor een bedrijf, verzamelt Locatus data van kantoren. Sinds kort haalt Locatus ook informatie op uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Dat betekent: meer data, meer koppelmogelijkheden.

Het in samenhang gebruiken van diverse data zorgt voor een integraal en rijk beeld van Nederland. Dit zicht is nodig om verstandige ruimtelijke keuzes te maken.  

Elk BAG-gebouw heeft zijn unieke ID-code, het BAG-ID. Doordat veel Locatusklanten ook de BAG gebruiken, kunnen die nu ook makkelijker hun bestanden koppelen aan Locatusdata. Gerard Zandbergen, CEO van Locatus vertelt aan Kadaster: “Het is dé sleutel. Je kunt geen goede database van locaties hebben zonder BAG-ID.”  

In samenhang gebruiken van data 

De Locatus Kantorendatabase bevat informatie over 16.858 kantoren. De vele typen gegevens per kantoor helpen een bedrijf om een goede kantoorplek te kiezen. Veel van de data houdt Locatus zelf bij. Maar ze gebruiken ook andere bronnen. Slob: “Informatie over energielabels halen we uit EP-Online, een systeem van de overheid. Met die informatie kunnen bijvoorbeeld gemeenten zien welke kantooreigenaren ze moeten aansporen om het om het verplichte C-label te halen.”

Sinds dit jaar haalt Locatus ook gegevens op uit de BAG-database. Dat doen ze met de BAG-API-koppelsoftware. “Voorheen konden we een gebouw op een kaart alleen weergeven met een stip”, aldus Zandbergen. “Bij BAG-gebouwen zie je de omtrek ervan. Zo heb je bij ruimtelijke plannen direct gevoel bij de omvang.” 

Lees het gehele artikel op pagina 7 van het Kadaster Terzake Magazine, dat verscheen in december 2023.  

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen