Publieke consultatie pilot semantisch model (IMX-Geo)

09-01-2024
{0} reacties

Geonovum en Kadaster hebben gewerkt aan een pilot rond een semantisch model (IMX-Geo). Met het semantisch model is het mogelijk om de basisregistraties en andere registraties in samenhang te bevragen. De betrokken partijen willen dit model op termijn beschikbaar stellen als open standaard.

Geonovum organiseert vanaf 8 januari tot en met 19 februari 2024 een publieke consultatie, waarin we het werkveld vragen welke mogelijkheden zij zien voor dit model.  

Gebruikers willen graag gegevens uit de geo-basisregistraties makkelijk met elkaar combineren, liefst zonder Geo-informatiesysteem (GIS) ertussen. Kadaster en Geonovum werkten daarom samen in een pilot aan een samenhangend semantisch model en een zogenoemde API-orkestratie. Die zorgen ervoor dat je zonder diepgaande kennis over de structuur van de verschillende registraties, samengestelde gegevens kunt opvragen. Het programma Zicht op Nederland – Datafundament wil samen met Geonovum en Kadaster een vervolg geven aan deze ontwikkeling. 

Kruisbevraging 

Het semantisch model wordt ook wel IMX-Geo genoemd, voluit: Informatiemodel voor cross-bevragingen – Geo-informatie. Hierin heeft Geonovum vastgelegd wat de betekenis is van objecten in een registratie en wat de samenhang is tussen verschillende objecten binnen verschillende registraties. Het Kadaster heeft dit model (IMX-Geo) in een API-orkestratielaag en Kadaster Knowledge Graph geïmplementeerd. De orkestratielaag kan op basis van het samenhangend semantisch model een route uitstippelen naar gegevens in de verschillende registraties. Via die (API)service kun je dan automatisch de relevante objecten ophalen en deze in één samenhangend antwoord terugontvangen (voor de bekende vraag). Met de Knowledge Graph wordt geïntegreerde analyse van data over de verschillende registraties heen ondersteund (voor de onbekende vraag). 

Publieke consultatie 

In de consultatie over het semantisch model legt Geonovum drie documenten aan je voor: 

  • Het informatiemodel IMX-Geo 
  • De IMX Model Mapping (specificaties voor vertaalregels) 
  • Het IMX Lineage Model (documenten van herkomst van gegevens). 

We nodigen je van harte uit om de documenten te raadplegen en je feedback te delen. Naast je algemene reactie, zijn we ook benieuwd naar je antwoord op een aantal specifieke vragen. Je inbreng wordt zeer gewaardeerd en je draagt zo actief bij aan de verdere ontwikkeling van deze standaarden.  

Kijk voor meer informatie, de drie documenten en het consultatieformulier op de website van Geonovum: consultatie IMX-Geo Semantisch Model.  

Informatiesessies 

Geonovum organiseert op 10 januari 2024 een informatiesessie waarin het model en de werking uitgebreid worden toegelicht. Op 23 januari en op 8 februari volgen er verdiepende sessies waarin zij dieper ingaan op jullie specifieke vragen. Meld je aan voor de sessies via de website van Geonovum.  

Meer weten over kruisbevraging van registraties? Raadpleeg dan de pagina op onze website over kruisbevraging.  

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen