Landelijke Monitor Leegstand geactualiseerd

16-12-2023
{0} reacties

Het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) heeft in opdracht van het ministerie BZK de Landelijke Monitor Leegstand geactualiseerd met cijfers tot en met 2023. Met de monitor is het zichtbaar waar leegstaande woningen en bedrijfsruimten benut kunnen worden voor volkshuisvesting.

Uit de geactualiseerde cijfers blijkt dat de leegstand van onder andere woningen, kantoren en winkels in Nederland in vergelijking met een jaar eerder met 0,1 % is gestegen. In totaal stond 2,7 procent van alle verblijfsobjecten leeg. Op 1 januari 2022 was dit nog 2,6 procent. 

De Landelijke Monitor Leegstand geeft voor alle gemeenten, wijken en buurten in Nederland inzicht in de administratieve leegstand van woningen, en voor alle gemeenten in Nederland inzicht in de administratieve leegstand van niet-woningen op 1 januari voor de jaren 2015 tot en met 2023. Dit gebeurt op basis van gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), Basisregistratie Personen (BRP), Handelsregister (HR), Registratie Waardering Onroerende Zaken (WOZ) en energiegebruik.  

De Landelijke Monitor Leegstand 

De Landelijke Monitor Leegstand geeft het ministerie van BZK en alle gemeenten inzicht in de administratieve leegstand van woningen en niet-woningen, zoals kantoren, winkels en industrie. Er is in de monitor sprake van administratieve leegstand van verblijfsobjecten uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) als: 

  • er geen bewoning is volgens de Basisregistratie Personen (BRP) 
  • er geen bedrijvigheid is volgens het Handelsregister (HR) 
  • en geen (fiscaal) gebruik is volgens de Registratie Waardering Onroerende Zaken (WOZ). 

Er is niet in de praktijk getoetst of er daadwerkelijk mensen wonen en of er een bedrijf of instelling actief is. De kwaliteit wordt dus bepaald door de kwaliteit van de bijhouding van de basisregistraties door de gemeenten. 

Leegstand per gemeente 

De relatieve leegstand was met 7 procent het hoogst in de gemeente Eemsdelta. Ook de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en in een aantal gemeenten in Zeeland en het zuiden van Limburg kenden een hoge relatieve leegstand. De leegstand was het laagst in Koggenland. Andere regio’s met een lage relatieve leegstand waren in verschillende gemeenten in Groningen, Friesland en Noord-Holland. De leegstand was ook laag op Ameland en Terschelling. 

Landelijke Monitor Leegstand 

Naast de totale leegstand en de leegstand per gemeente, geeft de Landelijke Monitor Leegstand ook inzicht in de woningleegstand op wijk- en buurtniveau. Ook is het mogelijk om regio’s met elkaar te vergelijken. 

Raadpleeg de Landelijke Monitor Leegstand 2015-2023.  

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen