Bestanden 3D Basisvoorziening Kadaster uitgebreid

20-12-2023
{0} reacties

De 3D Basisvoorziening van het Kadaster is uitgebreid met meer bestanden. Alle producten zijn vrij te downloaden en te gebruiken in de eigen omgeving of (GIS) applicatie. Ook is de 3D downloadpagina vernieuwd.

Naast de 3D Basisvoorziening bestanden (Basisbestand Gebouwen, Basisbestand Volledig en Hoogtestatistieken Gebouwen) is het nu ook mogelijk om de volgende bestanden te downloaden: 

  • 3D Tiles Gebouwen
  • 3D Tiles Terreinen
  • Digitaal Terrein Model (Digital Terrain Model - DTM)
  • Digitaal Oppervlakte Model (Digital Surface Model - DSM)

In tegenstelling tot de 3D Basisvoorziening bestanden is van de nieuwe producten alleen de meest recente versie beschikbaar. Onderstaand schema toont een overzicht van de beschikbare bestanden. 

Meer informatie vind je op de website van PDOK. De 3D downloads zijn op deze pagina te vinden. 

3D Basisvoorziening

De 3D Basisvoorziening van Kadaster is een open databestand waarmee je in 1 keer een realistische simulatie van de omgeving kunt inladen en gemakkelijk wijzigen.  Al langere tijd is de dataset 3D Basisvoorziening beschikbaar via downloads. In oktober 2023 zijn daar de 3D Tiles bijgekomen. 3D Tiles is een open (OGC) standaard en biedt een efficiënte manier om de 3D gebouwen en terreinen in 3D te visualiseren. 

Net zoals bij de 2D datasets kun je de 3D Tiles ook bekijken in een viewer van PDOK. Hiervoor is de PDOK 3D-Viewer ingericht waarmee de 3D Tiles (data) bekeken kunnen worden. Zo kun je de gebouwen en terreinen vanuit verschillende perspectieven bekijken.

ZoNline 12 december

Op 12 december vond er een ZoNline plaats over de 3D-ontwikkelingen bij het Kadaster. Wil je het webinar terugkijken of de presentatie downloaden? Bekijk dan deze pagina

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen