Interview met Rob Wenneker (Kadaster): The making of...

20-07-2021
{0} reacties

Rob is ontwikkelaar in het Kadaster data science team en hij bouwt mee aan het platform IGO. Hij staat vaak met gebruikers in contact en vertaalt dat vervolgens naar de IT-kant.

In dit interview uit de DiS Geo nieuwsbrief van augustus 2021 vertelt hij over het bouwen van het platform, de kracht van het samenwerken en de uitdagingen.

Wat doet het Kadaster data science team?

Aan de ene kant werken we aan innovaties binnen het Kadaster om interne processen vlotter en meer datagedreven te maken. Aan de andere kant werken we aan opdrachten zoals het doorontwikkelen van basisregistraties en het ontsluiten van data op de lange termijn. Het speerpunt daarvan is om de data integraal beschikbaar te stellen.

Op de voorgrond van de integrale gebruiksoplossing werken we voornamelijk met twee technieken: GraphQL en Linked Data. Binnen deze technieken zijn wij vooral fan van het gebruiksvriendelijke karakter van GraphQL en de krachtige analysemogelijkheden die Linked Data biedt. Daarnaast maken we verschillende demonstrators om het gebruik van onze data te vergemakkelijken en willen wij developers ook zelf in staat stellen om met onze data en datamodellen aan de slag te gaan.

Met wie werk je samen aan de integrale gebruiksoplossing?

Binnen het team werken we met een divers gezelschap uit verschillende afdelingen van het Kadaster. Het multidisciplinaire karakter van dit team zorgt ervoor dat wij op brede onderwerpen binnen het Kadaster kunnen meedenken. In het data science team en met de IGO hebben we gewerkt aan innovatie op het gebied van integraal bevragen. Deze ervaringen worden meegenomen in het Geodataplein programma bij het Kadaster waar gewerkt wordt aan een toekomstbestendige manier van datapublicatie. Buiten het team geeft DiS Geo (Min. BZK en ICTU) de inhoudelijke invulling. Het leuke is dat we ook werken met een groot gebruikerspanel. Die leveren input en geven feedback op wat wij maken waardoor wij bij kunnen sturen. Dat willen we de komende tijd blijven doen met de feedback die we nu van het brede publiek krijgen.

Wat gaan jullie de komende tijd doen met die feedback?

We willen de feedback inzetten om de IGO nog gebruiksvriendelijker te maken en dit Minimum Viable Product verder te verbeteren. Daarnaast zijn we van plan om de kadastrale percelen nog als bron toe te voegen zodat we een paar van de belangrijkste geobasisregistraties integraal kunnen ontsluiten. Verder zijn we nu al heel blij met alle data en demonstrators die nu beschikbaar zijn, maar er is altijd ruimte voor verbetering. We verwelkomen dan ook alle additionele feedback van gebruikers!

Rob Wenneker
Rob Wenneker

 

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen