Het CBS berekent de nieuwbouwcijfers sinds 2022 op een iets andere manier. Zij gebruiken de BAG 2.0 om nog preciezer het aantal nieuwbouwwoningen te berekenen en de typering van een woning te volgen. Dat leidt tot andere aantallen. Via de oude methode kwam het aantal nieuwe woningen voor 2022 namelijk uit op ruim 73,5 duizend woningen.
Naast nieuwbouw ontstaan er ook nieuwe woningen door bijvoorbeeld splitsing van bestaande woningen en transformaties van kantoren. Maar er verdwijnen ook woningen uit de voorraad, onder andere door sloop en samenvoeging. Als deze verdwenen woningen van de toename worden afgehaald, is de woningvoorraad in 2022 gegroeid tot 8,1 miljoen woningen.
BAG 2.0
De belangrijkste inhoudelijke wijziging binnen de BAG registratie gaat over het invoeren van de nieuwe statussen van panden en verblijfsobjecten. Naast de statussen 'gesloopt' en 'in gebruik' komen daar de statussen 'verbouwing' en 'ten onrechte opgevoerd' bij. Dit betekent dat de afleiding van de woningvoorraad anders wordt bepaald. De verblijfsobjecten met statussen ‘verbouwing’ worden dan bij de voorraad opgeteld. Verblijfsobjecten met status ‘ten onrechte opgevoerd’ worden niet bij de voorraad opgeteld.
Groei
In Amsterdam werden de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd, bijna 6,8 duizend, een toename van de woningvoorraad van 1,5 procent. Na de toevoeging van de gemeente Weesp in april 2022 heeft Amsterdam nu 475 duizend woningen. In de gemeenten Utrecht, Den Haag en Rotterdam zijn elk meer dan 2 duizend nieuwe woningen gebouwd.
De gemeente Vlieland kende relatief de grootste groei woningen door nieuwbouw. Hier groeide de woningvoorraad met 7 procent dankzij de bouw van 42 woningen uit naar 640 woningen.
Meer weten over de andere manier van berekenen door CBS? Dat lees je in dit artikel van CBS.