BGT-BAG-WOZ: in Elburg sámen voortvarend op weg

02-03-2023

In november 2022 bezocht de Waarderingskamer gemeente Elburg. Tijdens dit bezoek viel het op dat de WOZ-data in Elburg uitzonderlijk goed vermeld staan in de LV-WOZ. Hoe hebben ze dit voor elkaar gekregen?

Om hier achter te komen werd Paul Kisjes geïnterviewd, hij is gegevensbeheerder BAG/WOZ van team Basisregistraties in de gemeente Elburg.

Dit artikel is eerder verschenen in de nieuwsbrief van de Waarderingskamer over de wet waardering onroerende zaken van februari 2023.

Hoe hebben jullie ervoor gezorgd dat er 0 verschillen zijn?

Paul: “Haha, eerlijk gezegd hebben we nog wel één pand-id dat wij niet aangeleverd krijgen bij de LV-WOZ. En dat is ook nog eens een software bug. Maar binnenkort krijgen we een software update. We hopen dan dat ook het ene ontbrekende pand-id aangeleverd kan worden, zodat alle 30378 unieke BAG-id’s in de LV-WOZ staan.”

Paul vervolgt: “De basis van dit succesverhaal is gelegd in 2014. Toen werd het wijze besluit genomen om de WOZ-gegevensbeheer weg te halen bij afdeling Financiën en toe te voegen aan het team met BGT- en BAG-collega’s. Vanaf dat moment is de kwaliteit van zowel de BAG- als de WOZ-data met sprongen vooruitgegaan. Ons hoogtepunt was toen de Waarderingskamer in november 2022 heeft vastgesteld dat de gegevens uitzonderlijk goed in de LV-WOZ staan. De data is niet alleen synchroon maar ook actueel. Met dank aan onze landmeter en mijn naaste WOZ-collega worden er héél veel wijzigingen doorgegeven aan de BGT-collega. De BGT-collega zorgt ervoor dat de mutaties snel worden doorzet naar de BAG. Gemiddeld genomen staat binnen vier werkdagen zo’n wijziging goed geregistreerd in drie basisregistraties!

Waar gewerkt wordt, worden foutjes gemaakt…. zo ook in Elburg. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een pand-id per ongeluk niet is afgemeld aan de WOZ-zijde. “Elk kwartaal spiegel ik daarom de BAG-data met de WOZ-data door middel van een zelf ontworpen Excel-controlebestand en eigengemaakte query’s. En deze gegevens leg ik vast in een document, zodat de kwaliteitscontrole aantoonbaar is voor de Waarderingskamer. Gelukkig is het verschil op één hand te tellen.”

Wat heeft jullie dit opgeleverd?

Paul: “Nou het levert sowieso een snelle afhandeling van de bezwaarschriften op. Standaard wordt bij een bezwaarschrift nogmaals gekeken naar de objectkenmerken, zodat je in ieder geval weet dat de basis goed is. De taxateur heeft dan “alleen” nog de taak om te beoordelen of de WOZ-waarde goed onderbouwd kan worden met de verkoopcijfers.

Onze werkwijze levert dus niet alleen goede en actuele objectkenmerken op, maar ook zeer tevreden afnemers van de LV-WOZ data. Het is altijd plezierig om complimenten te krijgen van het waterschap voor de goede kwaliteit van onze  data. En we krijgen een grote glimlach op ons gezicht wanneer we kunnen concluderen dat veel grieven van NCNP-bedrijven niet terecht zijn, omdat de WOZ-data actueel en goed zijn.”

Waarom zijn jullie blij dat dit gelukt is?

“Het was wel een traject van lange adem maar ik had 10 jaar geleden niet durven dromen dat de data zó actueel zouden zijn in de BGT/BAG/WOZ. Het is heel mooi om te zien hoe gedreven álle acht medewerkers van het team Basisregistraties zijn om data goed én snel te verwerken in de BGT/BAG/WOZ.

Sinds 2022 kunnen we zeggen dat we bij zijn. Maar van achterover leunen is geen sprake. We zijn begonnen met ons volgende project: de unieke BGT-id’s opnemen in de WOZ. Laat de SOR maar komen!”

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen