ZoNline
Afgelopen jaar is bij het Kadaster flink aan de weg van de 3D-ontwikkelingen getimmerd. In deze ZoNline laat Kadaster graag zien wat er al is opgeleverd, en nog gaat komen.
Voor het werken aan maatschappelijke opgaven in Nederland is goed inzicht in de effecten van bepaalde maatregelen nodig. Gesprekken hierover verlopen makkelijker door de boven- en ondergrond in 3D te visualiseren. Daarom vindt ook ons programma Zicht op Nederland – Datafundament (ZoN-DF) een laagdrempelige 3D viewer belangrijk. Het Kadaster werkt daaraan in het programma 3D Basismodel Fysieke Leefomgeving.
Een van de eerste stappen was te zorgen voor een 3D bestand dat makkelijker te gebruiken is voor een breed publiek. Het huidige 3D Basisbestand van heel Nederland is geschikt gemaakt om te gebruiken in online 3D-kaartviewers. Het is opgedeeld in vierkante tegels: 3D Tiles. Dit is een efficiënte manier om gebouwen en terreinen in 3D te visualiseren. Hiermee is een snelle afhandeling mogelijk van (bijvoorbeeld parallelle) bevragingen. Voor een gestandaardiseerde manier van bevragen is ervoor gekozen om een API in te richten waarin de 3D Tiles inclusief metadata te vinden zijn.
Ontwikkelingen
Richard Witmer en collega’s van Kadaster laten zien wat er is opgeleverd en hoe je het al kunt gebruiken. Net zoals bij de 2D datasets kun je de 3D Tiles ook bekijken in een viewer van PDOK. Hiervoor is de PDOK 3D-Viewer ingericht waarmee de 3D Tiles (data) bekeken kunnen worden. Ze zullen ook ingaan op de 3D-ontwikkelingen bij het Kadaster, en welke producten en diensten daarbij beschikbaar komen.
Bij Kadaster en programma ZoN-DF zijn we benieuwd wat jullie vinden van het 3D Basisbestand en de 3D-Tiles en viewer. We willen daarom graag weten hoe we jullie als community hierbij goed kunnen betrekken en informeren. We zien je graag op 12 december van 10.00 tot 11.00 uur bij het webinar! Aanmelden kan via het aanmeldformulier.