Begin
20-09-2023 om 13:00
Einde
20-09-2023 om 18:00
Sluiten
Repeterende afspraak!
Wil je de gekozen optie voor alle repeterende afspraken doorvoeren of alleen voor deze afspraak?
Locatie
Netherlands Space Office, Centre Court gebouw, Prinses Beatrixlaan 2, Den Haag
Netwerkdag 'Zicht op Nederland, vanuit de ruimte'
Nederland staat voor allerlei maatschappelijke vraagstukken die te maken hebben met onze leefomgeving. Hoe en waar kunnen we bouwen? Wat is de beste locatie voor windmolens? Waar plaatsen we windmolens? Waar is ruimte voor welke vormen van landbouw? Waar geven we natuur en rivieren de vrije ruimte?
Goed zicht op veranderend Nederland. Dat is nodig om het hoofd te kunnen bieden aan de maatschappelijke vraagstukken van nu en morgen. Dit zicht wordt verkregen vanuit verschillende perspectieven. Vanaf de grond, vanuit de lucht en zeker ook vanuit de ruimte.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en het Netherlands Space Office (NSO) nodigen u daarom graag uit voor een netwerkbijeenkomst waar wij een aantal voorbeelden van het Zicht Op Nederland vanuit de ruimte zullen tonen. En om daarnaast met elkaar in gesprek te gaan over de mogelijkheden die de ruimtevaart biedt om Zicht Op Nederland verder in te vullen.
Programma
- 13.00 – 13.30 uur. Ontvangst met koffie en thee en bezoek informatiemarkt
- 13.30 – 13.45 uur. Opening door het ministerie van BZK (Ruud van Rossem) en NSO (Harm van de Wetering)
Beide gastorganisaties stellen zich kort voor en zoomen in op de voor hen belangrijke opgaves waar zij voor staan.
- 13.45 – 14.05 uur. Presentatie programma Zicht op Nederland (Ruud van Rossem)
Het ministerie van BZK introduceert het nieuwe programma en laat zien hoe gewerkt wordt om een toekomstbestendig geo-datafundament te bouwen.
- 14.05 – 14.20 uur. Presentatie Zicht op Nederland vanuit de Ruimte (Coco Antonissen)
NSO laat kort zien welke ruimtevaart databronnen van belang zijn voor Zicht Op Nederland en welke toepassingsmogelijkheden er liggen.
- 14.20 – 15.00 uur. Koffie en bezoek informatiemarkt
U kunt in gesprek gaan met de organisaties op de informatiemarkt en uiteraard netwerken met overheden, bedrijven, kennisinstellingen en uitvoeringsorganisaties.
- 15.00 – 16.15 uur. Voorbeelden van elementen van gebiedsontwikkelingen vanuit Zicht op Nederland en Ruimtevaart optiek
Vier korte presentaties waarbij de uitdagingen van een overheid en de door een bedrijf gevonden oplossing centraal staan met afsluitende interactieve discussie met zaal en sprekers.
- Monitoring landschapselementen
Landschapselementen zijn van belang voor het behoud van biodiversiteit, maar maken ook onderdeel uit van de subsidieregelingen voor natuur en landbouw. Met satellietdata is gekeken naar het detecteren en classificeren van landschapselementen om deze in de BGT (Basisregistratie Grootschalige Topografie) te integreren.
Door: NEO
- Verstening en vergroening in steden
In het stedelijk gebied is de mate van verstening van private tuinen en de openbare ruimte een grote kwestie voor het creëren van een gezonde leefomgeving. Cobra Groeninzicht heeft de versteningsdichtheid voor alle steden in Nederland in beeld gebracht en voor Stichting Steenbreek ontsloten via de Steenbreek Atlas. Door het toevoegen van klimaatstresskaarten aan de Atlas krijgen gemeenten, de eindgebruikers van de Atlas, een duidelijk beeld van de urgentie waar als eerste ontsteend én vergroend moet worden. De inzet van satellietdata voor het verkrijgen van deze inzichten is van cruciaal belang.
Door: Cobra Groeninzicht en Stichting Steenbreek
- Voorspellen wateroverlast
Recente studies tonen aan dat zeer extreme weerssituaties vaker zullen voorkomen. Het is daarom zaak om bij de gebiedsinrichting rekening te houden met mogelijke wateroverlast en een systeem in leven te roepen dat wateroverlast kan voorspellen en aangeeft welke tegenmaatregelen er genomen kunnen worden. WeatherImpact heeft diverse producten waarmee de weersverwachting bepaald kan worden. Onder meer het OWASIS-product dat de ruimte in de bodem voor opslag van regenwater bepaalt aan de hand van de hoeveelheid verdamping die is gemeten door satellieten. Verder gebruikt het product de weersverwachtingen, die ook weer gebruik maken van satellietdata.
Door: Weather Impact
- Bodemdaling veenweidegebied
De Lier heeft te maken met forse bodemdaling, veroorzaakt door grondwateronttrekkingen vanuit de glastuinbouw. Dit leidt tot steeds meer problemen zoals wateroverlast, schade aan gebouwen, wegen, riolering en andere infrastructuur. Ook zijn er veel ongefundeerde woningen, die verzakken. Dit plaatst het waterschap en de gemeente voor grote uitdagingen. Eerder genomen maatregelen worden door de bodemdaling ingehaald. Natalie Lorenz, Senior Beleidsmedewerker Water, bespreekt de onderzoeksresultaten van preventief monitoren met satellietdata om een gebiedsaanpak te bepalen.
Door: Skygeo en gemeente Westland
- 16.15 – 18.00 uur. Netwerkborrel en bezoek informatiemarkt
Aanmelden
Deelname is gratis. Registratie is verplicht en kan via de website van NSO.