Europese Projecten

Het is om allerlei redenen belangrijk om aan te sluiten bij Europese projecten. Momenteel doen we mee aan het European Digital Infrastructure Consortium (EDIC). Dit is een instrument dat de lidstaten helpt bij het opzetten en uitvoeren van meerlandenprojecten voor digitale infrastructuur. Momenteel loopt er een EDIC voor digitale infrstructuur voor digitale tweelingen: ‘Network of Local Digital Twins (NLDT)’ . Trekker hiervan is Spanje. Nederland kijkt mee.

De Europese Commissie (EC) heeft met het Digital Decade programma grote ambities op het raakvlak van digitalisering en duurzaamheid. Eén van de instrumenten die de EC momenteel laat ontwikkelen als eigen entiteit zijn EDIC’s: European Digital Infrastructuren Consortia. Hoofddoel hiervan is het ontwikkelen én direct opschalen van digitale infrastructuur om tegenwicht te bieden aan overheersende digitale infrastructuren van Amerika en China die massaal in Europa gebruikt wordt, (tiktok, instagram, whatsapp, google, twitter, chatGPT). De twee geselecteerde, populaire, digitale technologieën zijn ‘taalmodel/ alt’ (lees: Europese chatGPT) en ‘Network of Local Digital Twins (nLDT)’.

Trekker

Het programma Digitale Tweelingen van Zicht op Nederland is trekker van de EDIC networked Local Digital Twins (nLDT). De EDIC rond nLDT is een samenwerkingsproject. Er wordt samengewerkt met de zes grote steden in Nederland en met Geonovum. Hierbij wordt geleerd, uitgeprobeerd, ontwikkeld, geïmplementeerd en gekeken hoe er opgeschaald kan worden. Naast Europese samenwerking biedt de EDIC kansen voor Europese cofunding van fieldlab- en bouwblokprojecten.

Ons ministerie van VRO/DG Ruimtelijke Ordening, vindt verdere (Europese) samenwerking en investeringen in de ontwikkeling van digitale tweelingen belangrijk vanwege:

  • Ontwikkelen standaarden en certificering
  • Ontwikkelen gemeenschappelijke toolbox (applicaties)
  • Implementatie en opschaling
  • Kosten infrastructuur delen
  • EU-project subsidiemogelijkheden
  • Innovatie en experimenteren
  • Samen leren

 

 

 

 

 
 
 
Cookie-instellingen