Hoofddoel is het opzetten van een netwerk van Lokale Digitale Tweelingen (nLDT), die onderling en over de grenzen heen opereren. Met elkaar kunnen landen veel efficiëntere instrumenten ontwikkelen om maatschappelijke en ecologische vraagstukken op EU-schaal aan te kunnen pakken. Spanje is penvoerder van de EDIC nLDT en naast Nederland sluiten bij deze EDIC ook Tsjechië, Slovenië, Estland, Letland, Kroatië, Portugal, Frankrijk, Luxemburg, België, Italië en Slowakije aan.
Convenant
Nederland wil definitief instappen in het samenwerkingsverband. De afdeling Kennis en Geo-Informatie bij het ministerie van VRO is vanwege de wettelijke verantwoordelijkheid voor geodata en -informatie aangewezen als trekker van de EDIC networked Local Digital Twins (nLDT). De stichting Geonovum is gemandateerd vanuit VRO voor het nationale EDIC-lidmaatschap.
Vanwege de aard van de EDIC nLDT, met een centrale rol voor grote Europese steden, wordt samengewerkt met de grote steden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Eindhoven en Groningen. De samenwerking is nu vastgelegd in een convenant om de nationale samenwerking te versterken en te bestendigen.
Marjolein Jansen, DG Ruimtelijke ordening bij het ministerie van VRO is blij met de samenwerking: “Deze ondertekening is een feestelijke mijlpaal. Wij zijn vanuit VRO ontzettend blij dat de grote steden en Geonovum als gemandateerde partij, vandaag de intentieverklaring tot samenwerking ondertekend hebben. Ik zie uit naar de veelbelovende samenwerking en mooie resultaten!”
Europese digitale strategie
Europa heeft onder het Digitale Decade programma een digitale strategie opgesteld. Een van de ambities daarin is het bieden van tegenwicht aan de invloed van de grote IT- en mediaplatforms van buiten Europa. De EDIC is daar onderdeel van, met als hoofddoel het ontwikkelen én direct opschalen van de digitale infrastructuren die nodig zijn voor dit tegenwicht. Nederland wil graag inzicht en invloed hebben op de routes die Europa uitstippelt voor digitalisering. Zodat overheden daar in hun activiteiten goed mee uit de voeten kunnen. Het werken aan de EDIC networked Local Digital Twins (nLDT) is een van de onderwerpen waar Nederland actief aan deelneemt.
In de EDIC stimuleren de samenwerkende partijen innovatie door experimenteren en samen leren. En mét directe opschaling van de oplossingen die in praktijk werken. Naast deze unieke manier van samenwerking in Europa biedt de EDIC-kansen voor Europese co-funding van nationale initiatieven en projecten.
Zicht op Nederland
In de meerjarenvisie Zicht op Nederland - kortgezegd: ZoN – hebben Rijk, medeoverheden en uitvoeringsorganisaties opgeschreven wat er nodig is om als overheid onze ruimtelijke informatie nog beter op orde te krijgen.
De ambitie van alle partijen die bij Zicht op Nederland betrokken zijn, is dat ruimtelijke informatie ons een integraal beeld van de leefomgeving geeft:
- Een beeld waarover iedereen kan beschikken, van wijk tot rijk
- Een beeld dat niet alleen de huidige situatie beschrijft, maar het ook mogelijk maakt om toekomstbeelden van de leefomgeving te schetsen, kansen en dilemma’s inzichtelijk te maken en consequenties ingrepen te simuleren
- En een beeld dat zich gaat ontwikkelen in 3D en zo aansluit bij onze menselijke manier van waarnemen
In onze gezamenlijke behoefte aan meer en meer integrale inzichten voor gebiedsgerichte realisatie, kan een Digitale Tweeling een effectief hulpmiddel zijn. Die levert inzichten die werkprocessen binnen beleid kunnen ondersteunen, zoals ontwerpend onderzoek, beeld- en besluitvorming en monitoring.
Omdat de digitale tweeling zo’n belangrijk middel is voor onze ruimtelijke ordening, voeren we landelijk regie op het realiseren van een netwerk van lokale digitale tweelingen. Niet alleen op nationaal, maar ook op internationaal niveau. Daarom is het programma Netwerk Lokale Digitale Tweelingen (NLDT) in het leven geroepen.