Er zijn veel digitale tweelingen in omloop. Iedere digitale tweeling geeft een eigen blik op de werkelijkheid. Het ministerie van VRO wil komen tot een netwerk van deze lokale digitale tweelingen. Zodat iedereen gebruik kan maken van elkaars oplossingen en de digitale tweelingen gemakkelijker in kan zetten bij het oplossen van ruimtelijke vraagstukken.
Uitgangspunten
Om tot een werkende oplossingsarchitectuur te komen, zijn uitgangspunten (guardrails) benoemd. Het gaat daarbij niet alleen om technologische regels, maar ook organisatorische en sociale regels. De uitgangspunten zijn:
- Datagericht, niet softwaregericht – FAIR
- Ethiek centraal
- Het internet is het besturingssysteem
- Uitgebreide architectuur, gedreven door en vanuit usecases
- Componenten (producten) zijn losjes gebonden en praten met elkaar via APIs
- Werk met het beste dat vandaag beschikbaar is (betaalbaar, betrouwbaar, schaalbaar en veerkrachtig)
- Componenten zijn containerbaar en ontwikkelaarsvriendelijk
- Vermijd pre-optimalisatie
- Gebruik Open Internationale Standaarden en voorkom lock-in
- Mens en organisatie begrijpen het
Functieblokken
Het maken van een digitale tweeling is integratie, manipulatie en visualisatie van data. In iedere digitale tweeling zie je vergelijkbare functieblokken terug. Dit zijn ingrediënten die je ook kunt inzetten voor een nieuwe digitale tweeling. Het Digital Twin Consortium heeft een opsomming gemaakt van functieblokken voor digitale tweelingen. Dit levert een goed bruikbare ingrediëntenlijst voor digitale tweelingen op.
Vijf werkgroepen
Voor de praktische organisatie van onze architectuurgroep heeft Geonovum verschillende functieblokken samengenomen. Er zijn vijf werkgroepen die ieder een onderdeel uitwerken:
- Data
- Datamodellen/rekenen
- Visualisatie
- Fundament (catalogus, IAM)
- Overzicht
Elke groep kan semi-onafhankelijk werken, omdat elke groep vanuit dezelfde uitgangspunten werkt en met het hetzelfde technische functieblokkenkader. De architectuurwerkgroepen gaan nu aan de slag met de verschillende functieblokken. Over hun (tussen-)resultaten houden we je op de hoogte via onze website en in het dossier digital twins op de website van Geonovum.