Ons programma werkt stapsgewijs aan het landelijk netwerk van lokale digitale tweelingen (NLDT) en stuurt vraaggericht op waardecreatie. Transities, zoals werken met een digitale tweeling, gebeuren niet in één big bang. We willen deze veranderingen gericht beïnvloeden en werken daarbij samen met de overheden die gaan over de maatschappelijke opgaven in de fysieke leefomgeving en de partijen die daarin met elkaar samenwerken. Dit zijn coalities van overheden, burgers en bedrijven. Met deze partijen creëren we via een arena met de community een collectief beeld van de stip op de horizon voor NLDT en bepalen met alle spelers de weg daarnaartoe via een ontwikkelagenda. We zorgen voor uitvoering van de ontwikkelagenda in concrete experimenten/projecten. En we monitoren, evalueren en leren hiervan samen met de spelers in de arena.
Waardecreatie
Op deze manier leren we gelijktijdig met het ontwikkelen van de digitale tweelingen samen om de digitale tweeling toe te passen voor maatschappelijke vraagstukken in de fysieke leefomgeving. Daardoor geven we de samenwerking tussen overheden, burgers en bedrijven, lerend, op een nieuwe manier vorm. Door het werken met een digitale tweeling krijgen participatie en co-creatie van betrokken partijen bij een opgave nieuwe betekenis en inhoud. We leren welke alternatieve oplossingen mogelijk zijn en uit welke ingrediënten ze ontstaan. Simulatie en doorrekenen binnen de digitale tweeling levert ons deze inzichten.
Verder doen we aan efficiënt beheer en onderhoud van fysieke objecten door monitoring, inwinnen/en verwerken en toepassen van asset-management-principes. En we vormen digitale tweeling-infrastructuur die deze ingrediënten herbergt en laagdrempelig toegankelijk maakt. We kunnen door samenwerking de opgedane kennis rond digitale tweelingen vermenigvuldigen elders in Nederland toepassen en als voorbeeld in Europese ontwikkelingen optreden.