3DBAG

Om goed afgewogen beslissingen te kunnen nemen over opgaven als klimaatadaptatie, duurzame energie en woningbouw, is het essentieel om Nederland in 3D te kunnen bekijken. De open dataset 3DBAG helpt daarbij. Dit is een een up-to-date landsdekkende dataset met 3D gebouwmodellen van Nederland.

De dataset vormt een belangrijk onderdeel van het programma Zicht op Nederland – Datafundament. Met dit programma werken we aan een eenduidige, breed toegankelijke basisinfrastructuur voor ruimtelijke gegevens.

Wat is de 3DBAG?

De 3DBAG bevat gedetailleerde 3D-modellen van Nederlandse gebouwen die automatisch worden gegenereerd op basis van open datasets, zoals:

  • Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG)
  • Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN)

De modellen worden aangeboden in verschillende detailniveaus, waarbij de meest gedetailleerde versie (Level of Detail 2) individuele dakvlakken en gebouwkenmerken weergeeft. Denk daarbij aan gebouwhoogtes en volumes.

Hoe wordt de 3DBAG gemaakt?

Het genereren van de 3DBAG gebeurt volledig geautomatiseerd. Puntenwolken vanuit luchtmetingen worden gecombineerd met 2D gebouwcontouren uit de BAG. Specifieke algoritmen detecteren en modelleren vervolgens nauwkeurig de dakvormen en andere gebouwkenmerken. Het resultaat is een betrouwbare en consistente dataset die regelmatig geactualiseerd wordt.

Waarvoor wordt de 3DBAG gebruikt?

De toepassingen van de 3DBAG zijn divers en blijven zich uitbreiden. Veelgebruikte voorbeelden zijn:

  • Stadsplanning en ruimtelijke ordening: Visualisatie en analyse voor stedenbouwkundige plannen en ruimtelijke besluitvorming.
  • Milieu en duurzaamheid: Berekeningen van zonnepaneelpotentieel, warmteverlies, windstromingen, geluidsspreiding en klimaatadaptieve oplossingen zoals groene daken.
  • Vastgoedbeheer: Ondersteuning bij renovaties, onderhoudsplannen en visualisatie van vastgoedportefeuilles.
  • Energietransitie: Gedetailleerde analyses voor energiebesparing en controle van subsidieregelingen.
  • Digitale tweelingen (Digital Twins): Realistische 3D-modellen voor steden zoals Zwolle en Amsterdam, om stedelijke dynamiek en ontwikkelingen visueel inzichtelijk te maken.

Open data en toegankelijkheid

De 3DBAG is volledig beschikbaar als open data en kan eenvoudig geraadpleegd en gedownload worden via:

Daarnaast is uitgebreide documentatie beschikbaar om gebruikers optimaal te ondersteunen bij het inzetten van de data.

Doorontwikkeling en samenwerking

De ontwikkeling van de 3DBAG wordt geleid door de TU Delft en 3DGI, in nauwe samenwerking met verschillende overheidspartners zoals Geonovum, Kadaster, gemeenten en kennisinstellingen. Via het 3DBAG innovatieplatform wordt gezorgd voor de verdere doorontwikkeling, innovatie en beheer van de dataset en onderliggende software volgens open-sourceprincipes.

Deze aanpak waarborgt een duurzame en toekomstbestendige dataset die flexibel inspeelt op toekomstige behoeften vanuit de samenleving, wetenschap en bedrijfsleven.

Zicht op Nederland – Datafundament

Verschillende projecten in het land voeren pilots uit met het vastleggen en ontsluiten van 3D-informatie, waaronder 3DBAG. Doel is om gezamenlijk te zorgen dat deze informatie in samenhang ontsloten en gebruikt kan worden. Om te voorkomen dat iedereen eigen 3D-eilanden creëert, moeten er afspraken komen over 3D. Hiervoor is ons programma Zicht op Nederland-Datafundament verantwoordelijk.

Meer weten?

Bezoek de officiële 3DBAG-website voor meer informatie, downloads, documentatie en toegang tot webservices: https://www.3dbag.nl/.

Contactgegevens / Meer informatie

 
 
 
Cookie-instellingen