Samen met Rijkswaterstaat, TU Delft en het Kadaster verkent het Waterschapshuis de mogelijkheden voor een Integrale Hoogtevoorziening Nederland (IHN). Deze voorziening moet ervoor zorgen dat gegevens van alle bestaande hoogtedatasets gemakkelijk te ontsluiten zijn.
Momenteel bestaan er meerdere hoogtemodellen, waaronder het Actueel Hoogtebestand Nederland (AHN) en dense matching puntenwolken op basis van luchtfoto’s. Deze modellen bieden elk hun eigen voordelen, maar leiden ook tot fragmentatie. Er worden in Nederland verschillende technieken gebruikt om hoogtegegevens in te winnen, het onderzoek legde de focus op:
- LiDAR-scans vanuit vliegtuigen (zoals gebruikt voor het AHN)
- Dense matching technieken op basis van luchtfoto’s
- Mobiele (laser)scanners op auto’s en schepen (o.a. gebruikt door Rijkswaterstaat en ProRail)
- Handheld en drone-gebaseerde LiDAR-scans voor detailinwinning
Een van de uitdagingen is de variatie in kwaliteit en consistentie tussen deze datasets. Binnen het onderzoek is gekeken hoe de verschillen in nauwkeurigheid en classificatie aangepakt kunnen worden om tot een betrouwbaar, geïntegreerd hoogtemodel te komen.
Onderzoek
Om een gedeeld beeld van de hoogte van Nederland te krijgen, is onderzoek gedaan naar het oprichten van een integrale voorziening: de Integrale Hoogtevoorziening Nederland. Het onderzoek richtte zich op vier hoofdvragen:
- Welke hoogtedatasets zijn er in Nederland beschikbaar?
- Hoe kunnen deze datasets beter op elkaar worden afgestemd?
- Wat zijn de wensen en eisen van gebruikers?
- Hoe kan de ontsluiting en bruikbaarheid van de data worden verbeterd?
Uitkomsten en aanbevelingen
Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op. Enkele belangrijke bevindingen zijn:
- Harmonisatie van hoogtedata: Het gebruik van een referentiemodel, zoals de "zadeldaken-database", kan helpen om verschillen tussen datasets te verminderen en gegevens nauwkeuriger op elkaar af te stemmen. De noklijnen database komt online via de dataroom.
- Automatische classificatie: De methode om objecten in de data (zoals gebouwen, water, en wegen) te classificeren verschilt sterk per dataset. Er is behoefte aan gestandaardiseerde en geautomatiseerde classificatieprocessen.
- Ontsluiting en bruikbaarheid: Gebruikers willen toegang tot een centrale voorziening waarin historische en actuele hoogtedata eenvoudig te raadplegen en te downloaden zijn. Dit zou de effectiviteit van analyses en toepassingen verbeteren.
Het onderzoek – met daarbinnen uitgevoerde interviews met deskundigen – benadrukt de noodzaak van langjarige centrale financiering en heldere afspraken over publiek-private samenwerking in het beheer en de ontwikkeling van een Integrale Hoogtevoorziening. Dit houdt in samenwerken aan puntenwolk specificaties en toewerken naar heldere, logische en begrijpelijke definities.
Vervolg
Hoewel er brede consensus is over de voordelen van een IHN, is deze voorziening nog niet gerealiseerd. De komende periode wordt benut om concrete vervolgstappen te zetten:
- Besluitvorming over financiering en regie door het ministerie van VRO.
- Verdere uitwerking van standaarden en kwaliteitsrichtlijnen.
- Implementatie van een centraal platform voor ontsluiting van hoogtegegevens.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Houd dan de website van het AHN, Rijkswaterstaat en het Kadaster in de gaten. De definitieve rapportages verschijnen binnenkort openbaar, zodat iedereen de bevindingen kan inzien.
Contactgegevens / Meer informatie
- Ruud van Rossem: ruud.rossem@minbzk.nl
- Jeroen Leusink: j.leusink@hetwaterschapshuis.nl
- Daan van der Heide: daan.vander.heide@rws.nl