Prototype integrale objectenregistratie

Het in samenhang registreren en gebruiken van geo-data is belangrijk voor het oplossen van ruimtelijke vraagstukken. Daarom werkt de gemeente Rotterdam aan de realisatie van een prototype van een integrale objectenregistratie in het programma Mercator. Het programma Zicht op Nederland - Datafundament is daar bij betrokken.

De gemeente Rotterdam zet momenteel het programma Mercator op. Mercator verwijst naar de grondlegger van de Atlas. De opdracht van dit programma is om een ‘productiewaardig prototype’ van een objectenregistratie te realiseren. Het gaat hierbij niet alleen om de oplevering van een technisch prototype, ook de organisatie en de (werk)processen vormen onderdeel van het prototype. Om dit te kunnen maken, zal het programma allereerst verder gaan werken aan het informatiemodel en een architectuurbeschrijving. Deze producten bouwen voort op wat er al eerder op landelijk niveau is bedacht en bediscussieerd in opdracht van het ministerie van BZK en de VNG, waaronder de SOR.

Doel

Het programma Mercator richt zich op de ontwikkeling van een efficiëntere en integrale objectenregistratie, die zowel lokaal als landelijk voordelen oplevert. Het doel is een consistente, actuele en foutloze registratie te realiseren, die objecten in de fysieke ruimte centraal stelt. De registratie kan eventueel ook 3D-objectinformatie omvatten en moet beter aansluiten op de gebruikspraktijk van burgers en overheden. Het programma start met een ‘greenfield-aanpak’, waarbij de nieuwe registratie parallel aan de bestaande systemen wordt ontwikkeld.

Werk aan Uitvoering

De gemeente Rotterdam heeft voor het programma Mercator subsidie gekregen vanuit het landelijke programma Werk aan Uitvoering. Dit programma werkt aan een goede publieke dienstverlening die wendbaar, menselijk en toekomstbestendig is.

 
 
 
Cookie-instellingen