Van gezinswoning tot chemische installatie
Een woning, een winkel, een loods: het maakt nogal wat uit waar een brand uitbreekt. Dat vertelt Margaret Gustin, specialist datavisualisatie bij de Veiligheidsregio Groningen (VRG). “Het is het enorm belangrijk om de locaties vast te stellen met een verhoogd risico op incidenten. Denk aan: fabrieken, chemische installaties of evenementenlocaties. Hierbij is het cruciaal om te weten of er personen zijn die zich niet zelf kunnen redden, of er gevaarlijke stoffen zijn en wat de openingstijden van een locatie zijn.”
Bouwen op de basisregistraties
En dus geven Margaret en haar team de brandweer alle informatie die nodig is voor een snelle en veilige inzet. Deze informatie halen zij onder andere uit onze Basisregistratie Topografie (BRT) en Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG). Daarmee kunnen de brandweerlieden zich onderweg al een beeld vormen van wat ze gaan aantreffen.
De brandweerboot op een veilige plek te water
Een boot kan bijvoorbeeld niet op elke plek langs de kade in het water glijden. Op welke plekken dan wel? Die informatie haalt Margaret uit de BRT. “Wanneer het bij een incident op het water noodzakelijk is om de brandweerboot te water te laten, is een geschikte locatie vereist. In de BRT staan alle relevante botenhellingen. De locaties staan op de tablet, zodat hulpverleners precies weten waar ze veilig hun werk kunnen doen.”
Ondergrondse parkeergarages in kaart
Zo brengt het team van Margaret ook ondergrondse parkeergarages in kaart. Want stel je voor dat de steunen van de brandweerwagen plotseling door de grond zouden zakken. Margaret: “In de BRT staan de locaties van ondergrondse parkeergarages, daarna kijken we in de Basisregistratie Adressen en gebouwen (BAG) wat de afmeting is van die parkeergarages. Die informatie gebruiken we om in kaart te brengen waar de ondergrond stevig genoeg is voor de brandweerwagen.”
Terugmeldsysteem redt levens
Elke basisregistratie heeft een terugmeldsysteem waarmee gebruikers ontbrekende objecten kunnen doorgeven. Zo meldde VRG bij ons ontbrekende botenhellingen en parkeergarages via het terugmeldsysteem ‘Verbeter de kaart’. Deze missende informatie vullen we aan in de BRT. Zo helpt VRG bij het verbeteren van de registratie. Margaret: “Alle veiligheidsregio’s hebben iets aan dit terugmeldsysteem, omdat het bijdraagt aan verrijking van de BRT. Het zorgt ervoor dat brandweerlieden hun werk goed kunnen uitvoeren én redt uiteindelijk zelfs levens.”
'Zoek de verschillen' op luchtfoto's
“En daar werken we zelf natuurlijk ook hard aan”, vertelt Jasper Hogerwerf. Hij is senior geodata-analist bij het Kadaster: “Onze topografen vergelijken de huidige luchtfoto’s met die van vorig jaar om te kijken wat er veranderd is. Ook gebruiken we allerlei externe bronnen om informatie bij te werken over bijvoorbeeld de functie van een gebouw of gebied. Eerst controleren we of en waar een locatie gewijzigd is. Dan pas passen we het kaartbestand aan. Dit proces zorgt ervoor dat de BRT zo volledig en actueel mogelijk is.”
Dit artikel verscheen eerder op de website van het Kadaster.