Heidi van der Vloet: 'Trots op wat we samen hebben bereikt'

31-03-2025

Na jaren van toewijding en samenwerking legt Heidi van der Vloet haar voorzitterschap van het bronhoudersoverleg van het Samenwerkingsverband van Bronhouders BGT (SVB-BGT) neer. Hoe kijkt ze terug op de afgelopen negen jaar? Waar is ze trots op? En welke tips heeft ze voor haar opvolger?

In dit artikel blikt Heidi van der Vloet terug op haar tijd als voorzitter van het bronhoudersoverleg SVB-BGT.

“Ik heb het voorzitterschap  met veel plezier vervuld,” zegt Van der Vloet. “Binnen het samenwerkingsverband brengen we zeven verschillende overheidsinstanties samen. Dat brengt uitdagingen met zich mee, maar maakt het werk ook ontzettend leuk. De samenwerking heeft prachtige resultaten opgeleverd.”

Een stevige basis

Toen de BGT in 2013 werd ingevoerd, werkte Van der Vloet als projectleider geo-informatie bij de gemeente Eindhoven. “Vanuit de gemeente gingen we voortvarend aan de slag met de BGT. We wilden snel aansluiten op de landelijke voorziening, maar moesten wachten op anderen. Ik heb toen wel van me laten horen en heb de handschoen opgepakt. Daardoor kwamen de leden van het Bronhoudersoverleg van SVB-BGT waarschijnlijk bij mij uit toen er een voorzitter werd gezocht.”

In haar negen jaar als voorzitter zag Van der Vloet de BGT uitgroeien van een nieuwe basisregistratie tot een volwassen systeem met hoogwaardige gegevens. “De BGT is de meest  gedetailleerde, landsdekkende topografische kaart van Nederland. Hij vormt de basis voor talloze toepassingen,” aldus Van der Vloet. “Ik ben er trots op dat er met de BGT een stevig huis staat waar de bronhouders samen aan gebouwd hebben en het nu goed onderhouden.”

Dit filmpje biedt een blik op de waarde en het belang van de BGT voor zowel professionals als het brede publiek.

Van mijlpaal naar mijlpaal

Een van de grootste mijlpalen in de afgelopen jaren was volgens Van der Vloet de afbouw van het bureau SVB-BGT in 2020. “Dat besluit markeerde de overgang naar een nieuwe fase, waarin de bronhouders zelf de regie in handen namen. In 2021 hebben we die transitie officieel afgerond. Dit was alleen mogelijk dankzij de goede samenwerking tussen bronhouders en bestuurders. Het was mooi om te zien hoe zij gezamenlijk verantwoordelijkheid namen.”

Die goede samenwerking draagt er ook aan bij dat de kwaliteit van de gegevens door de jaren heen sterk is verbeterd. “Veel mensen beseffen niet wat een berg werk het is om de BGT up-to-date te houden en de kwaliteit van gegevens te verbeteren en op peil te houden  Daar zit  noeste arbeid achter. Door dit samen op te pakken, houd je elkaar scherp en kun je van elkaar leren.”

Ook de jaarlijkse contactmiddagen blijven Van der Vloet bij. “Vooral de bijeenkomsten in het provinciehuis in Den Bosch vond ik bijzonder. Dat is een prachtig brutalistisch gebouw met een enorme zaal; het is heerlijk om daar op het podium te staan. Het was geweldig om al die jaren zoveel gepassioneerde mensen samen te zien: van de kleinste gemeente tot Rijkswaterstaat, allemaal bezig met het verbeteren van de BGT. Zelfs in de coronaperiode hebben we mooie momenten beleefd, zoals een online evenement vanuit het Koetshuis van Slot Zeist. Het was een soort tv-show die we live uitzonden – een unieke ervaring!”

Blik op de toekomst

In 2024 presenteerde het SVB-BGT een nieuwe visie. Een van de grootste uitdagingen voor de komende jaren is de verdere ontwikkeling van de ICT. Van der Vloet legt uit: “Het informatiemodel van de BGT voldoet niet meer aan de veranderende wensen. Daarom zetten we binnen het SVB-BGT stappen naar een modern en toekomstbestendig model.”

Daarnaast hoopt Van der Vloet dat de integratie van geo-basisregistraties wordt verbeterd. “Veel gegevens worden nog in aparte modellen min of meer dubbel opgeslagen, terwijl het efficiënter zou zijn als ze beter op elkaar aansluiten. Ook mag er meer bewustwording komen over het belang van data binnen de overheid. Nederland heeft een fantastisch systeem van basisregistraties, maar er is nog winst te behalen in hoe we ermee omgaan.”

Oog voor verschillende belangen

Van der Vloet gaat zich bezighouden binnen de gemeente Eindhoven met de energietransitie. Ook iets waar data een belangrijke rol spelen. Aan haar opvolger wil Van der Vloet meegeven dat het belangrijk is oog te hebben voor de verschillende belangen van de bronhouders. “Iedereen kijkt vanuit een eigen perspectief naar de BGT. Als voorzitter moet je al die perspectieven samenbrengen. Het gaat niet alleen om techniek, maar ook om samenwerking en communicatie. Het creëren van een veilige en open sfeer is daarbij een essentiële taak.”

‘Ga zo door!’

Op de vraag wat ze wil meegeven aan iedereen die met de BGT werkt, antwoordt Van der Vloet: “Doe zo verder! De BGT is een prachtig product: landsdekkende gedetailleerde topografie die iedereen kan gebruiken. Ik beschouw het een beetje als mijn kindje. Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt en hoop dat er nog veel meer mijlpalen volgen. Kijk naar alle mooie dingen die op je afkomen en stappen die gezet worden met het Federatief Datastelsel en Zicht op Nederland. Ikzelf zal altijd zeggen: de BGT van Eindhoven is de mooiste!”

Heidi van der Vloet

 

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen