Ook zijn gebruikers tevreden over de voorzieningen, gegevenskwaliteit en geboden ondersteuning. De minister onderschrijft het belang van doorontwikkeling van de BGT en een goede structurele financiering van het geo-datafundament in het algemeen en de BGT in het bijzonder.
Het ministerie van VRO onderzoekt regelmatig de voortgang van de geo-basisregistraties. Recent hebben bronhouders en gebruikers van de BGT meegedaan aan een online enquête en een kwalitatief onderzoek. De BGT is een landsdekkende topografische registratie die de basis vormt voor onder andere een grootschalige digitale basiskaart van Nederland. De basisregistratie bevat geografische gegevens over objecten in de fysieke leefomgeving, zoals gebouwen, wegen, terreinen, water, groen en spoorlijnen. De BGT wordt ingezet bij het verstrekken van informatie aan burgers. Maar ook bij ruimtelijke opgaven en bijvoorbeeld het beheer van het beheer van (vaar)wegen, tunnels en kabels- en leidingen.
Conclusies
Uit het onderzoek blijkt dat de doelstellingen van de Wet bgt worden bereikt. In de rapportage geven de onderzoekers aan dat de BGT met een gemiddeld rapportcijfer van een 7,5 als ruim voldoende wordt beoordeeld en dat de tevredenheid ten opzichte van eerder onderzoek gestegen is. De BGT wordt veel gebruikt, zowel in de publieke als in de private sector en dit gebruik neemt ook jaarlijks toe.
De onderzoekers constateren dat vanwege een gebrek aan financiële middelen deze ontwikkelingen landelijk niet verder zijn gebracht. Uit het onderzoek blijkt ook dat er onder de individuele eindgebruikers maar een geringe bereidheid is om aan die ontwikkelingen financieel bij te dragen.
Wensen
Er zijn vanuit de gebruikers ook wensen voor de doorontwikkeling van de BGT geuit, in lijn met het verkennende traject naar een samenhangende objectenregistratie van enkele jaren geleden. Daarin is bijvoorbeeld het scheiden van het fysiek voorkomen en de functie van objecten naar voren gekomen. Met de stakeholders binnen het programma Zicht op Nederland Datafundament wordt bekeken op welk moment en in welke vorm, binnen de middelen die beschikbaar zijn (of moeten komen), hier opvolging aan gegeven kan worden.
Ook is er bij een deel van de bronhouders en gebruikers een behoefte aan driedimensionale (3D) informatie, maar is de inwinnings- en gebruiksketen hier nog niet op ingericht. De minister geeft in de brief aan dat het belangrijk is om de doorontwikkelingen voor 3D in samenhang te bezien, en niet eenzijdig vanuit de BGT. Op dit moment is er een landelijke voorziening 3D bij het Kadaster beschikbaar. Dit bestand is projectmatig opgebouwd en nog niet structureel financieel geborgd.
De minister wil op dit moment nog niet voorschrijven objecten en gegevens landelijk in 3D in te winnen. Het kabinet ondersteunt wel enkele initiatieven, bijvoorbeeld vanuit de VNG ('3D-digitale gemeente'), met een subsidie vanuit het programma Werk aan Uitvoering om hier de benodigde kennis, expertise en ervaringen te ontwikkelen.
Aanbevelingen
De onderzoekers hebben in relatie tot de bevindingen in de rapportage en de conclusies een aantal aanbevelingen gedaan voor verbetermaatregelen. Deze aanbevelingen richten zich op het duidelijker aangeven waar wensen of verbetervoorstellen ingebracht kunnen worden. Daarnaast bevelen de onderzoekers aan om te verkennen hoe er omgegaan zou kunnen worden met de optionele inhoud van de BGT en hoe processen rond inwinning en bijhouding nog efficiënter georganiseerd kunnen worden. Ook adviseren de onderzoekers de BGT voor te bereiden op inwinning en gebruik in 3D.
Infographic evaluatieonderzoek BGT 2024
Reactie van de minister
De minister wil, vanuit haar stelselverantwoordelijkheid voor de Nationale Geo-informatie Infrastructuur, met betrokken partijen in overleg gaan over de aanbevelingen en wensen voor aanpassingen van de BGT. Daarbij is het van belang dat die aanpassingen goed passen in de ontwikkeling van het geodatafundament, zoals verwoord in de Meerjarenvisie Beraad voor Geo-Informatie (2024) ‘Zicht op Nederland'.
Daarnaast vindt minister Keijzer het van belang dat wordt onderzocht wie degenen zijn die de grootste baten hebben; zij kunnen bijdragen aan deze ontwikkelingen, ook financieel. De aandacht die in de evaluatie wordt gevraagd voor financiering van de BGT staat niet op zichzelf. Bij het aanbieden van de meerjarenvisie aan de Tweede Kamer is door toenmalig minister De Jonge al aangegeven dat de financiering van de gehele geo-informatie infrastructuur dringend aandacht behoeft. Dit, omdat er sprake is van een structureel tekort op de middelen voor beheer, dat jaarlijks toeneemt door stijgende kosten als gevolg van onder andere inflatie, toegenomen eisen aan informatieveiligheid en eisen als gevolg van digitale toegankelijkheid.
Na besluitvorming over de Voorjaarsnota zal duidelijke worden welke middelen op de Rijksbegroting voor de Nationale Geo-Informatie Infrastructuur (NGGI) beschikbaar komen. Afhankelijk van die uitkomst zal bepaald worden welke gewenste ontwikkelingen in de NGII en de basisregistraties wel of geen doorgang kunnen vinden.
Zie ook