Een goed beeld krijgen van de hoogte in Nederland is belangrijk voor het oplossen van maatschappelijke opgaven. Zo wordt data over de hoogte gebruikt voor het beheer en onderhoud van dijken, tunnels en bruggen, maar ook voor het nemen van peilbesluiten door waterschappen.
Naar een Integrale Hoogtevoorziening Nederland
Al jarenlang maakt het Waterschapshuis het AHN, het Actuele Hoogtebestand van Nederland. Er zijn echter ook andere hoogtemodellen en datasets die voor en door andere overheidsinstanties ingewonnen of gemaakt zijn. Daardoor wijken deze soms van elkaar af en zijn de datasets lastig bij elkaar aan te sluiten. De data spreken immers nog niet overal dezelfde “taal”.
Ruud van Rossem, programmanager Zicht op Nederland – Datafundament, benadrukt de noodzaak van een goed geordend datafundament waarin verschillende hoogtedata samenkomen om maatschappelijke vraagstukken beter te ondersteunen. Hoogtegegevens zijn cruciaal voor toepassingen zoals waterbeheer, stedelijke planning en klimaatadaptatie.
Ruud van Rossem: “We moeten toe naar een samenhangend datafundament waarin datasets logisch bij elkaar staan en breed bruikbaar zijn.”
Onderzoek
Om een gedeeld beeld van de hoogte van Nederland te krijgen, is onderzoek gedaan naar het oprichten van een integrale voorziening: de Integrale Hoogtevoorziening Nederland (IHN). Het onderzoek richtte zich op vier hoofdvragen:
- Welke hoogtedata zijn er in Nederland beschikbaar?
- Hoe kunnen deze datasets beter op elkaar worden afgestemd?
- Wat zijn de wensen en eisen van gebruikers?
- Hoe kan de ontsluiting en bruikbaarheid van de data worden verbeterd?
Jeroen Leusink: “Om een goede integrale hoogtevoorziening te realiseren, moeten we kijken naar harmonisatie, automatische classificatie en centrale ontsluiting.”
Uitkomsten en aanbevelingen
Het onderzoek leverde waardevolle inzichten op. Enkele belangrijke bevindingen zijn:
- Harmonisatie van hoogtedata: Het gebruik van een referentiemodel, zoals de "zadeldaken-database", kan helpen om verschillen tussen datasets te verminderen en gegevens nauwkeuriger op elkaar af te stemmen.
- Automatische classificatie: De methode om objecten in de data (zoals gebouwen, water, en wegen) te classificeren verschilt sterk per dataset. Er is behoefte aan gestandaardiseerde en geautomatiseerde classificatieprocessen.
- Ontsluiting en bruikbaarheid: Gebruikers willen toegang tot een centrale voorziening waarin historische en actuele hoogtedata eenvoudig te raadplegen en te downloaden zijn. Dit zou de effectiviteit van analyses en toepassingen verbeteren.
Het onderzoek benadrukt ook de noodzaak van langjarige centrale financiering en heldere afspraken over publiek-private samenwerking in het beheer en de ontwikkeling van een Integrale Hoogtevoorziening. Dit houdt in dat we samenwerken aan puntenwolkspecificaties en toewerken naar heldere, logische en begrijpelijke definities.
Daan van der Heide: “Vanuit verschillende sectoren worden puntenwolken ingewonnen, maar we moeten zorgen dat we dezelfde taal spreken als we ze willen harmoniseren.”
Zicht op Nederland - Datafundament
De Integrale Hoogtevoorziening is een mooi voorbeeld van het in samenhang gebruiken van informatie van verschillende typen geo-data. We werken stap voor stap toe naar een geheel aan data, dat in het gebruik overkomt als een integraal beeld van Nederland en daarmee ook de integrale inpassing van opgaven mogelijk maakt.
Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Houd dan de website van Rijkswaterstaat, het AHN en het Kadaster in de gaten. De definitieve rapportages verschijnen binnenkort.
Meer informatie over de Integrale Hoogtevoorziening Nederland