Onderzoek Kadaster: Corporatiewoningen bouwen gaat het snelst

12-09-2024

Wat gaat sneller: koopwoningen of huurwoningen bouwen? Binnen of buiten de stad? Met of zonder rol van de gemeente bij de verkoop? Het Kadaster onderzocht wat een bouwproces afremt en welk type woningbouw het snelst ontwikkeld kan worden.

Het onderzoek bestaat uit twee delen: ‘De duur van het ontwikkelproces van nieuwe woningen’ en een eerste verkennend onderzoek ‘Verkenning van de duur van het woningtransformatieproces’.

De duur van het ontwikkelproces van nieuwe woningen is onderzocht door gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), Ruimtelijkeplannen.nl en de Basisregistratie Kadaster (BRK) in samenhang te gebruiken. De duur van het transformatieproces is onderzocht door het combineren van gegevens uit de BRK en BAG.

De belangrijkste conclusies

  1. Nadat woningcorporaties een bouwvergunning hebben gekregen, zijn zij de snelste partij.  Zowel het voorbereiden, als de bouw zelf doen zij sneller dan andere partijen die koopwoningen en andere huurwoningen bouwen. Dit geldt ook voor kantoren en ander vastgoed dat wordt omgebouwd tot woningen.
  2. Waar de bouw sneller gaat, verschilt per fase. Hoe stedelijker de bouwomgeving, hoe langzamer de voorbereidingsfase verloopt. De bouwfase zelf verloopt hier juist wel weer iets sneller dan buiten de bebouwde kom.
  3. Als de gemeente betrokken is bij de verkoop van de woning, gaat het bouwproces sneller.   

Verder onderzoek nodig

Er is verder onderzoek nodig naar de redenen voor de verschillen in bouwsnelheid. Hoewel sommige redenen logisch lijken, zijn ze nog niet bewezen. Is er voor koopwoningen vaker maatwerk nodig, waardoor ze misschien minder snel te bouwen zijn dan corporatiewoningen? Is het voorbereidende werk in de binnenstad lastiger, omdat de bouwplaats moeilijker bereikbaar en in te richten is? 

Ontsluiting van de geo-basisregistraties

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van een deelprogramma van het rijksinitiatief Werken aan Uitvoering (WaU). Hierbij is samengewerkt met het programma Zicht op Nederland – Datafundament van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het Kadaster werkt in dit deelprogramma aan een betere ontsluiting van de (geo-)basisregistraties en nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Zie ook

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen