Gebruikers moeten kunnen vertrouwen op de geo-basisregistraties. Daarom is transparantie over de kwaliteit van gegevens belangrijk. Om inzicht te krijgen in de kwaliteit, bestaat er de ENSIA-zelfevaluatie.
Aan de slag
Bronhouders van de geo-basisregistraties kunnen nu starten met het invullen van de vragenlijsten. Bronhouders die dat nu al doen, krijgen zo zicht in eventuele verbeteringen die zij het laatste halfjaar van 2024 kunnen doorvoeren. De vragenlijsten hoeven pas in december 2024 definitief te worden ingediend.
De ENSIA-vragenlijsten BAG, BGT en BRO zijn tot stand gekomen in samenwerking tussen de toezichthouder BZK en bronhouders.
Kwaliteitsprioriteiten
Voor 2024 zijn de volgende kwaliteitsprioriteiten opgesteld:
- Landelijke prioriteiten
- Wegwerken achterstand nog niet verwerkte BAG- en BGT-terugmeldingen;
- Wegwerken BGT-panden die geen geldend pandidentificatienummer uit de BAG bevatten (opgenomen voor 2023);
- Wegwerken BGT-openbare ruimte labels zonder unieke verwijzing naar BAG (opgenomen voor 2023);
- Wegwerken achterstand nog niet verwerkte definitieve pandgeometrie in de BAG;
- Individuele prioriteiten
- Wegwerken BAG- en BGT-pandgeometrieverschillen;
- Wegwerken BAG- en WOZ-gebruiksoppervlakteverschillen;
- Oplossen overige fouten in het Kadaster Kwaliteitsdashboard BAG (de zogenaamde kwaliteitsindicatoren).
ENSIA
ENSIA (Eenduidige Normatiek Single Information Audit) heeft tot doel het verantwoordingsproces over informatieveiligheid bij overheidsorganisaties verder te professionaliseren. Dit gebeurt door het toezicht te bundelen en aan te sluiten op hun eigen Planning & Control-cyclus. Hierdoor heeft het bestuur meer overzicht over de stand van zaken van de informatieveiligheid en kan hier ook beter op sturen.
Over de BAG, BGT en BRO moeten bronhouders zoals gemeenten, provincies en waterschappen ook verantwoording afleggen aan het Ministerie van VRO als externe toezichthouder. In de zelfevaluatievragenlijsten van de geo-basisregistraties ligt de nadruk niet op informatieveiligheidsaspecten, maar staat de gegevenskwaliteit centraal.
Zie ook