Nieuwe API voor BGT: OGC API Features

26-06-2024

Er is een nieuwe mogelijkheid op PDOK om specifieke objecten (features) uit de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) op te halen: de OGC API Features.

Met deze API is het mogelijk om zonder specifieke geo-kennis of GIS-applicatie geografische gegevens te benaderen en te gebruiken in toepassingen.

Een API (Application Programming Interface) is een software-interface die zorgt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Het doel van de OGC API Features is om een gestandaardiseerde manier te bieden voor het opvragen en bewerken van geografische kenmerken en gerelateerde gegevens uit de beschikbaar gestelde datasets. PDOK heeft als doel gesteld dat alle geo-basisregistraties in 2025 zijn voorzien van deze OGC API’s. Daardoor wordt het ook voor niet geo-specialisten mogelijk om aan de slag te gaan met geodata, waardoor open geodata nog meer, vaker en breder toegepast worden.  

OGC API’s

Veel open geodata worden via de standaard (OGC) webservices door de Nederlandse overheid ontsloten via PDOK. Om deze data te kunnen gebruiken moet je wel een geo-specialist of geo-ontwikkelaar zijn. De OGC-community heeft nu een nieuwe open standaard ontwikkeld voor het ontsluiten van open geodata, gebaseerd op het moderne REST protocol. Deze nieuwe OGC API’s zijn lichtere op het web gebaseerde standaarden voor het uitwisselen van geo-informatie. Dat betekent dat je minder specialistische kennis nodig hebt om aan de slag te gaan met gegevens uit de geo-basisregistraties.

Inmiddels zijn een aantal geo-basisregistraties al voorzien van OGC API Tiles en -Styles. Het gaat om de BGT, de BAG, Bestuurlijke Gebieden en de Kadastrale Kaart. De ambitie van PDOK is om OGC API’s voor alle data-aanbieders beschikbaar te stellen. Daarvoor zal het platform voldoende geautomatiseerd moeten zijn en daarbij voldoen aan de gestelde performance- en kwaliteitscriteria. Daar wordt momenteel aan gewerkt.

BGT Features

De Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT) bevat 49 soorten onderwerpen, ‘features’ genoemd. Denk aan buurten, kunstwerken of openbare ruimte. Eerder moest je de gegevens van 1 onderwerp uit de hele BGT selecteren. Nu staan de gegevens van 1 onderwerp bij elkaar. Per keer kun je maximaal 1.000 features opvragen en met cursor pagineren kun je steeds de volgende 1.000 features ophalen.

Zie ook

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen