Terugblik Dag van de Ruimtelijke Ordening

18-06-2024

Onder de naam ‘Zicht op Nederland’ stonden 8 partijen in een grote belevingsstand op de Dag van de Ruimtelijke Ordening. We troffen daar de beleidsmakers, adviesbureaus en kennisinstellingen die werken aan ruimtelijke plannen voor Nederland. Niet iedereen is al databedreven.

Door de geo-informatie beleefbaar te maken, kwamen mooie gesprekken over de noodzaak van datagebruik op gang. Ook met demissionair minister Hugo de Jonge en directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, Marjolein Jansen.  

De ruimte in Nederland is waardevol en schaars. Dat vraagt om heldere keuzes. Of het nu gaat om het versterken van steden en dorpen, opwekken van duurzame energie of een juiste balans tussen landbouw en natuur. Geodata spelen een belangrijke rol bij deze keuzes. De kracht van het kiezen stond centraal tijdens de Dag van de Ruimtelijke Ordening op 30 mei.  

Programma Zicht op Nederland stond samen met het Kadaster, TNO, Wageningen Environmental Research, Basisregistratie Ondergrond en NSO in een uitgebreide stand. Zicht op Nederland krijgen, vraagt immers om een gezamenlijke inspanning. Door bezoekers de kracht van (3D) geo-informatie zelf te laten beleven, ontstonden mooie gesprekken over het belang van betrouwbare geodata van boven- en ondergrond, data delen en digitale tweelingen.  

3D en holografie 

Met alle grote opgaven in de leefomgeving, wordt steeds vaker een beroep gedaan op de ondergrond als oplossingsruimte. Integrale ruimtelijke ordening van onder- en bovengrond is daarom heel belangrijk. Daarbij helpen 3D beelden.  

Via een hologram kwamen boven- en ondergrond van Rotterdam letterlijk uit de muur. Omdat je ook elkaar nog kunt zien, kun je om en door een project heen lopen en wordt praten over oplossingen een stuk eenvoudiger. Bij de stand van de Basisregistratie Ondergrond (BZK/TNO) werd de 3D-omgeving van de BRO 3D-services getoond. Daarmee kun je de modellen in 3D bekijken.  

Ook Kadaster timmert al langer aan de 3D-weg. De 3D Basisvoorziening, die al enige tijd beschikbaar is, heeft recent een upgrade ondergaan en kent nu meer detailinformatie. 3D Tiles zijn beschikbaar via PDOK en in een in 3D viewer kan de 3D wereld bekeken worden.

Demissionair minister Hugo de Jonge krijgt uitleg over de mogelijkheden van een hologram van Rotterdam 
Demissionair minister Hugo de Jonge in gesprek met TNO over de Basisregistratie Ondergrond

Serious game 

Met een serious game kun je spelend leren. Bezoekers ontwierpen hun eigen woonwijk met behulp van data en een 2D- en 3D-canvas. Ze moesten rekening houden met beschermen van drinkwatervoorraden, milieukwaliteit van de bodem, klimaatadaptatie en gebruik van duurzame energie. Het bleek een uitdaging voor velen. Toch is het een aantal deelnemers gelukt om aan alle eisen van de woonwijk te voldoen binnen het budget. Ontwerpen in 3D hielp daarbij aanzienlijk. 

Marjolein Jansen, directeur-generaal Ruimtelijke Ordening, wint de serious game

Bodem 

Wageningen Environmental Research (WENR) bracht de bodemkaart mee - en een aantal profielen van de doorsnede van de bodem. Er waren verschillende zand- en kleibodems, en zelfs een mergelprofiel te zien. Welke bodem kun je waar vinden in Nederland? Niet veel bezoekers wisten daar het antwoord op. Velen waren daarna ook vooral nieuwsgierig naar de samenstelling van de bodem in de eigen woonomgeving. 

Ook gingen bezoekers aan de slag met een quiz over de kansen en risico’s per gebied. Waar in Nederland is er veel grondwateroverlast? Welke plekken zijn natuurbrandgevoelig? En in welke gebieden is beek-en rivierherstel nodig? Het was aan deelnemers om te bepalen welke kans of risico in welk gebied van toepassing is.  

Satellietdata 

Bij ruimtevaart denken we vaak aan maanreizen en rakketten, maar ook satellieten maken hiervan deel uit. Deze satellieten leveren allerlei data over Nederland die we kunnen benutten voor complexe opgaven. Het Netherlands Space Office (NSO) faciliteert de toegankelijkheid tot deze data en adviseert overheden.  

Gegevens over hoe Nederland er vanuit de ruimte uitziet, komen van diverse soorten satellieten. In de stand van het NSO was het aan de deelnemers om te bepalen welk soort satelliet ingezet kan worden voor welk maatschappelijk vraagstuk. Daarbij hadden zij de keuze uit luchtfoto’s, drones en satellieten. Uiteraard hadden deelnemers ook de mogelijkheid een kijkje te nemen in het satellietdataportaal van het NSO.  

Op de stoel van de minister 

Vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is onlangs een online raadpleging georganiseerd over de inrichting van Nederland. Deze adviezen worden betrokken bij het opstellen van een nieuwe Nota Ruimte. Tijdens de Dag van de Ruimtelijke Ordening hadden deelnemers de mogelijkheid plaats te nemen op de stoel van de minister. Wat is hun mening over de ruimtelijke ordening van ons land? Er waren ook een paar jongeren aanwezig die hun kijk op ruimtelijke ordening deelden met demissionair minister Hugo de Jonge.  
 

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen