Onderzoek: hoe tevreden zijn bewoners van hoogbouw?

12-06-2024

Nederland wil de hoogte in bouwen om het woningtekort aan te pakken. Maar hoe aantrekkelijk is wonen in hoogbouw? Als je eenmaal hoog hebt gewoond, kies je daarna weer voor hoogbouw? En maakt het verschil of je in oude of nieuwe hoogbouw woont?

Het Kadaster onderzocht het wonen in gebouwen met minimaal vijf bouwlagen.

Om de hoogbouw in Nederland in kaart te brengen, maakt het Kadaster gebruik van geo-basisregistraties. De Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) kent geen informatie over de verdieping van appartementen. Met behulp van kunstmatige intelligentie (KI) is deze informatie toegevoegd. Hiervoor zijn akten van verkochte appartementen tussen 2018 en 2022 gebruikt. Deze akten hebben wel informatie over de verdiepingshoogte van een appartement.

De belangrijkste conclusies

Hoogbouw werd vooral gebouwd in 2 periodes: van 1965 tot en met 1975 (oude hoogbouw) en na 2000 (nieuwe hoogbouw). Oude hoogbouw bestaat uit woontorens met huurwoningen, die vooral in het bezit zijn van woningcorporaties. Nieuwe hoogbouw bestaat uit woontorens met zowel koop- als huurwoningen. Vaak in het centrum van een stad. Deze huurwoningen zijn meestal in bezit van commerciële verhuurders. 57% van de huidige hoogbouwbewoners woonde hiervoor ook al in een appartement. Dat percentage is door de jaren toegenomen.

De tevredenheid onder bewoners van hoogbouw is groot. In de afgelopen 20 jaar waren bewoners heel erg tevreden met hun woning en hun woonomgeving. Weinig hoogbouwbewoners willen verhuizen. Wel zien de onderzoekers dat de tevredenheid afneemt tijdens hun woonperiode. Dit geldt overigens ook voor bewoners van laagbouw. Dit komt waarschijnlijk door het ouder worden van de koop- of huurwoning en bij huurwoningen ook door de huurverhogingen en andere stijgende kosten. Bewoners van nieuwe hoogbouw blijken daarom steeds eerder de wens te krijgen om toch te verhuizen.

Ontsluiting van de geo-basisregistraties

Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van een deelprogramma van het rijksinitiatief Werken aan Uitvoering (WaU). Hierbij is samengewerkt met het programma Zicht op Nederland – Datafundament van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het Kadaster werkt in dit deelprogramma aan een betere ontsluiting van de (geo-)basisregistraties en nieuwe toepassingsmogelijkheden.

Meer informatie

Lees het gehele onderzoeksrapport.

Bekijk ook

 
 
 
Cookie-instellingen