De gezamenlijke overheden vinden het belangrijk dat iedereen dezelfde informatiepositie heeft. Veel partijen, provincies en gemeenten werken daarom aan een 3D-omgeving. Hiermee kunnen ingrepen in de leefomgeving getest worden. Dit zorgt voor snellere en beter onderbouwde besluitvorming en een efficiënte ruimtelijke planning. Hiermee kan ook de dialoog met collega’s, bestuurders en met inwoners over wat waar wel of niet kan in de leefomgeving, veel makkelijker gevoerd worden. Het vertelt als het ware het verhaal van de data in een omgeving die iedereen herkent als de 3D-wereld waarin we leven.
Afspraken nodig
Om te voorkomen dat iedereen eigen 3D-eilanden creëert, moeten er afspraken komen over 3D. Hiervoor is ons programma Zicht op Nederland-Datafundament verantwoordelijk. We werken daarbij nauw samen met Geonovum. Daarbij gaat het niet om one size fits all, maar om het kunnen delen van databronnen die er zijn. Het toepassen van 3D-tiles past in deze beweging. Het werken met 3D-tiles is onderdeel van het bouwen aan een beter 3D basismodel voor Nederland: beschikbaarheid van 3D datasets bij bronhouders en een uniforme manier om die te distribueren.
Verbeteringen 3D Viewer
De PDOK 3D-viewer toont de 3D-data die beschikbaar zijn via PDOK. Er zijn een flink aantal verbeteringen doorgevoerd ten opzichte van de versie die PDOK afgelopen najaar lanceerde:
- De belichting in de PDOK 3D Viewer volgt het tijdstip van de dag. Met de vorige instellingen waren 3D-objecten op bepaalde tijdstippen soms minder goed zichtbaar. De belichting is nu aangepast naar een vaste belichting waardoor de kaart altijd goed zichtbaar is. Dat betekent dat de kaart altijd rond het middaguur wordt getoond. Deze functie – die fungeert als een zaklamp – beweegt mee met de kijkrichting.
- Het is vanaf nu mogelijk om een link naar de 3D Viewer te delen. Daarmee deel je de positie van de kaart, het zoomniveau, de (achtergrond)lagen en de kijkrichting die je op dat moment hebt ingesteld. Bijvoorbeeld: een gebruiker die inzoomt op Arnhem, gebouwen aanzet, de kijkrichting aanpast en vervolgens op ‘deel’ klikt, stuurt dit gehele pakketje naar de ontvanger. De ontvanger ziet vervolgens precies dezelfde kaart als de gebruiker heeft ingesteld.
- De standaard ondergrond in de viewer is op verzoek aangepast naar de luchtfoto’s in plaats van de BRT achtergrondkaart.
- De Kadastrale Kaart WMTS (2D) is toegevoegd als extra laag ter oriëntatie.
- De Viewer is toegankelijker gemaakt (WCAG-kader). Zo is het bijvoorbeeld eenvoudiger gemaakt om met een toetsenbord door de Viewer te navigeren.
Wensen
Heb je ook wensen voor de viewer of voor andere producten van Kadaster? Geef dit dan door aan de Kadaster Servicedesk. Bel 088- 183 22 00 of ga naar de zakelijke contactpagina van het Kadaster.
Zie ook