Het Kadaster onderzocht dit met gebruikmaking van bestaande geo-datasets.
Voor het onderzoek zijn gegevens van diverse geo-basisregistraties en andere datasets in samenhang bevraagd. Zo is de woningvoorraad bepaald met gegevens uit de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG). Gegevens uit de Basisregistratie Kadaster (BRK) geven inzicht in de woningtransacties en hypothekendata. Overstromingskansen zijn in kaart gebracht met geografische informatie en datasets op basis van de maximale overstromingsdiepte in verschillende scenario’s, opgesteld door Deltares in opdracht van Rijkswaterstaat.
De belangrijkste conclusies
Voor het onderzoek zijn data gebruikt van 2009 tot en met het eerste halfjaar van 2023. De belangrijkste conclusies zijn:
- Er zijn 8,1 miljoen woningen in Nederland. 5,5 miljoen daarvan zijn eengezinswoningen en appartementen op de begane grond.
- 39.000 grondgebonden woningen hebben een grote kans van 1 keer in de 10 jaar op een overstroming.
- Woningen met een grote kans op overstroming staan vooral rondom de grote rivieren.
- De meeste woningen met een grote overstromingskans zijn van particulieren: 78%. Woningcorporaties bezitten 12%, bedrijfsmatige investeerders 3% en particuliere investeerders 3%.
- Woningen met overstromingsrisico worden niet vaker of minder vaak gekocht dan woningen zonder risico.
- De prijzen van verkochte woningen met een grote kans op overstroming zijn niet lager dan woningen zonder overstromingsrisico.
Download het volledige onderzoeksrapport.
Werken aan Uitvoering
Het onderzoek is uitgevoerd als onderdeel van een deelprogramma van het rijksinitiatief Werken aan Uitvoering (WaU). Hierbij is samengewerkt met het programma Zicht op Nederland – Datafundament van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het Kadaster werkt in dit deelprogramma aan een betere ontsluiting van de (geo-)basisregistraties en nieuwe toepassingsmogelijkheden.