Ruimteschepper organiseert op 17 oktober een kenniskring over digitale tweelingen. Deze kenniskring is opgesteld in samenwerking met het programma Zicht op Nederland - Digitale Tweelingen. Dit programma werkt aan een sluitend netwerk van lokale digitale tweelingen.
Digitale Tweelingen
De ruimte in ons land wordt steeds schaarster en we willen met elkaar heel veel op een klein stukje aarde. Daarom moeten we ruimtelijke opgaven vanuit verschillende invalshoeken, integraal kunnen benaderen. Daarvoor is een gemeenschappelijke informatiebasis nodig. Digitale tweelingen - digitale (voorspellende) 3D-representaties van de omgeving - helpen hierbij. Het programma Zicht op Nederland - Digitale Tweelingen werkt met vele partijen stapsgewijs aan een landelijk netwerk van lokale digitale tweelingen voor de maatschappelijke opgaven. We sturen hierbij op waarde. Zodat iedereen elkaars data, rekenmodellen en visualisaties kan gebruiken. Dit draagt bij aan het versterken van onze Nationale Geo-Informatie Infrastructuur.
Meer informatie over digitale tweelingen vind je op onze website.
Programma
12.30 Inloop
13.30 Welkom - Douwe Blanksma - Ruimteschepper
13.35 Zicht op Nederland: naar een netwerk van lokale digitale tweelingen | Lianne Sleebos - Programmamanager Netwerk van Lokale Digitale Tweelingen - Min v VRO
Lianne geeft ons een overview van het programma. Wat wordt verstaan onder een digitale tweeling? Wat is het belang van een DT? Wat doet programma ZoN – Digitale Tweelingen? Hoe kun je meedoen?
14.00 3D-ficatie | – Douwe Pietersma - Projectleider programma 3D - Min v VRO
3D-data is de basis voor een digitale tweeling. Vanuit ZoN werkt Douwe aan de verbinding en waarde van de verschillende 3D(data) initiatieven. Hij geeft een overzicht van de stand van zaken bij diverse overheidspartijen.
14.30 Appstore en interoperabiliteit | Jan Bruijn - Projectleider DMI
Waar ZoN wel een trekkende en zonodig sturende rol inneemt is het zorgdragen voor samenhang, herbruikbaarheid en vindbaarheid van basiscomponenten van groot belang. Want het doel is deze componenten van een digitale tweeling makkelijk voor eigen opgaven te kunnen inzetten. Er moet dus een ‘winkel’ komen waar je die kunt vinden en aankopen. Dutch Metropolitan Innovations (DMI) is een ministeries overstijgend ecosysteem. Jan Bruijn werkt vanuit DMI aan de 'winkel'.
15.00 Pauze
15.30 Zicht op Flevoland: usecase Groen in en om de stad | John Joosten & collega - Adviseurs Provincie Flevoland
In Flevoland ligt een gigantische woonopgave. Zij hebben met beode handen de support vanuit ZoN aangepakt om deze usecase te ontwikkelen en zo zelf direct baat te hebben bij de lering en resultaten. Wat is het doel, de aanpak en de verwachtingen en resultaten tot dusver.
16.00 Almere: gebiedsontwikkeling en de rol van Digitale Tweelingen | Freek Boersma - Adviseur Gemeente Almere
Almere is de belangrijkste stad in Flevoland en heeft in de eerder gesproken woonopgave de grootste uitdaging. Ooit werd de zee en later het IJsslmeer ontwikkeld tot land. Nu is er sprake van een grootschalige gebiedsontwikkeling voor tienduizende woningen. Hoe kan daar met behulp van onder andere digitale tweelingen voor zowel professionals als burger sneller en beter voortgang en dus winst worden behaald?
16.30 FORUM met sprekers olv | Ruud van Rossem - Generaal Programmamanager ZoN-Datafundament - Min v VRO
De middag heeft vast stof doen opwaaien dus gebruik dit moment om de sprekers dat te vragen of voor te leggen wat jou intrigeert.
17.00 Borrel en napraat
18.00 Einde
Aanmelden
Aanmelden voor de kenniskring kan via de website van Ruimteschepper.