Om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken, is data binnen de overheid onmisbaar. Voor beleid, uitvoering, toezicht en verantwoording. Hoe kun je goed (interbestuurlijk) samenwerken rondom data-opgaven? Aan de hand van theorie én vooral praktijk kijken we hoe we datagedreven samenwerken kunnen versterken.
Programma-opzet op hoofdlijnen
De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens het IBDS Café:
Samenwerking en datavraag in de beleidscyclus
We starten het IBDS Café met een toelichting op de beleidscyclus. Interbestuurlijke samenwerking komt voor (of is wenselijk) in elke fase in het beleidsproces. Welke samenwerkvorm is geschikt? Dat hangt af van het doel en het beoogde eindproduct. We relateren de doelen aan de beleidscyclus. Ook de datavraag verschilt per fase in het beleidsproces.
Organiseren van interbestuurlijke samenwerking
Er zijn vele vormen van samenwerking. Een vorm is de ISIP. Dit staat voor Interbestuurlijke Samenwerking voor de Informatiepositie. Afgelopen jaar is ervaring opgedaan met de ISIP Wonen waarin zowel gemeenten, provincies als Rijk zijn vertegenwoordigd als datapartijen. Tijdens het IBDS Café staan we stil bij wat een ISIP inhoudt, wat de praktijkervaringen zijn met de ISIP Wonen en hoe dit voor andere opgaven toegepast kan worden.
Vraagarticulatie
Bij een interbestuurlijke samenwerking is het belangrijk de vraag scherp te krijgen. Hoe zorg je ervoor dat je met verschillende partijen een gedeeld beeld krijgt over een casus? Een praktisch instrument dat hierbij kan helpen, is de DatCan, een datagedreven innovatiecanvas voor de publieke sector (geïnspireerd door het business model canvas). Het helpt bij het definiëren van het waarom, wat en hoe van dataprojecten, bevordert gedeeld begrip en multidisciplinaire samenwerking. Tijdens het IBDS Café laten we zien hoe de DatCan in de praktijk is toegepast en hoe dit bijdraagt aan de interbestuurlijke samenwerking.
Aanmelden
Aanmelden kan via de website van IBDS.