Het Waterschapshuis doet in samenwerking met Rijkswaterstaat en het Kadaster onderzoek naar het realiseren van de Integrale Hoogtevoorziening Nederland (IHN). Deze voorziening moet ervoor zorgen dat gegevens van alle bestaande hoogtedatasets gemakkelijk te ontsluiten zijn. Daarover gaat de ZoNline op dinsdag 3 december.
Een goed beeld krijgen van de hoogte in Nederland is belangrijk voor het oplossen van maatschappelijke opgaven. Zo wordt data over de hoogte gebruikt voor het beheer en onderhoud van dijken en het bepalen van hoogte van het waterpeil in sloten.
Naar een integrale voorziening
Al jarenlang maakt het Waterschapshuis het AHN, het Actuele Hoogtebestand van Nederland. Er zijn echter ook andere hoogtemodellen en datasets die voor/door andere overheidsinstanties ingewonnen of gemaakt zijn. Daardoor wijken deze soms van elkaar af. Waardoor er een lappendeken aan hoogte datasets beschikbaar is, maar nog lastig bij elkaar aan te sluiten. De data spreekt immers nog niet overal dezelfde “taal”.
Om een gedeeld beeld van de hoogte van Nederland te krijgen, wordt onderzoek gedaan naar het oprichten van een integrale voorziening: de Integrale Hoogtevoorziening Nederland. Voor dat zover is, doet het Waterschapshuis in opdracht van het Kadaster samen met Rijkswaterstaat en de Tu Delft eerst onderzoek.
- Hoe goed sluiten de hoogtedata van de verschillende bestanden op elkaar aan?
- Wat zijn de gebruikerswensen voor de classificatie van land, water en objecten?
- Wat wensen gebruikers qua ontsluiting? Hoe moeten de hoogtedata beschikbaar worden gemaakt?
- Hoe krijgen we een goed maaiveldmodel? Wat doen we met de ‘gaten’ op plekken waarvan geen hoogtedata beschikbaar is?
In de ZoNline van 3 december nemen de sprekers je mee in de verkenning van de Integrale Hoogtevoorziening Nederland. Wat gaat er goed? Wat gaat er niet goed? Hoe zorgen we er samen voor dat data op elkaar aansluiten? En wat is er nodig om de Integrale Hoogtevoorziening Nederland op te richten?
Sprekers
- Jeroen Leusink, programmamanager AHN en IHN bij het Waterschapshuis
- Daan van der Heide, adviseur geo-data bij Rijkswaterstaat & PhD kandidaat bij de TU Delft
- Ruud van Rossem, programmamanger Zicht op Nederland - Datafundament
Aanmelden
Meld je nu aan voor deze ZoNline! Aanmelden kan tot uiterlijk maandag 2 december. Je ontvangt een dag voorafgaand aan de sessie per mail een bevestiging met daarin de bijbehorende instructies om deel te nemen.
Ga naar het aanmeldformulier.